Facebook Share Image

Erre figyeljen a kerékpározásnál!

Tematikus hírek / Család

Akár forgalmas városi közlekedésben, akár kijelölt bicikliúton kerékpározunk, a közlekedési szabályokra mindig oda kell figyelnünk.

Vége a nagy kánikulának, amikor csak a vízparton bírjuk elviselni a hőséget. Sokan eddig is kerékpárral közlekedtek, de a városlakók közül vannak, akik a nyár búcsúztával veszik elő ismét a járgányt.

Ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát!

Fontos tudni, hogy a kerékpárnak éppúgy szüksége van rendszeres szervízelésre, mint egy autónak. Ellenőrizni kell a gumik állapotát, a külsőt és a belsőt is. Repedezett, kopott gumival balesetveszélyes közlekedni.

Vizsgáljuk át a felniket, látunk-e deformációt, repedést. Nézzük meg a küllőfuratok környékét is, ha kifehéredést, repedést látunk, az aggályos és cserére lehet szükség. Szintén probléma, ha a szegecselés kezd kilazulni, mozogni. A küllők feszessége is lényeges.

Ellenőrizzük a fékek állapotát, majd a kormánycsapágyat. Ne szoruljon, ne forduljon darabosan, ne adjon ki kotyogó hangot. Ha bármilyen problémát észlelünk, és nem segít az olajozás, meghúzás, akkor indokolt a csapágy cseréje.

Sokak számára lényegtelennek tűnhet, de a váz állapotát is időről időre meg kell vizsgálni. Töröljük le, és ellenőrizzük, látunk-e horpadást, mélyebb karcolódás nyomát. Ellenőrizzük a nyereg beállítását, majd a váltókat és a láncot. A rendszeres olajozás, zsírozást otthon is el tudjuk végezni, de bármilyen aggasztóbb jel, repedés, horpadás, kopás észlelésénél már forduljunk szakszervízhez, ahol meg tudják állapítani, szükség van-e cserére.

Menet közben ugyanis hatalmasat lehet esni egy hirtelen defekt esetén, vagy ha leesik a lánc, lefittyed hirtelen a nyereg, félrecsúszik a kormány.

Mit viseljünk?

A balesetek megelőzése érdekében mindig viseljünk megfelelő öltözéket és védőfelszerelést. Fontos, hogy a ruházatunk testhezálló, kényelmes legyen. Komoly balesetet okozhat, ha például a hölgyek szoknyában kerékpároznak és a libbenő anyag beakad a kerékbe, láncba. A bővebb szárú nadrágokat lánc irányából fogjuk össze gumival.

A bukósisak viselése nélkülözhetetlen, mert komoly fejsérülésektől óvhat meg. Jó szolgálatot tehet a kesztyű is, valamint a biciklizni tanuló gyermekek számára egy térd és könyökvédő is hasznos lehet, hogy minél kevésbé sérüljenek a végtagok egy-egy előforduló esésnél.

Tartsuk be a közlekedési szabályokat!

A kevésbé gyakorlottak és a gyerekek leginkább a kiépített bicikliutakat használják, vagy keressenek olyan útvonalat, ami a lehető legkevésbé forgalmas. A belvárosi közlekedés számtalan veszélyt rejt magában, nagyon oda kell figyelnünk egymásra.

Vigyázzunk a gyalogosokra! A kiépített bicikliutak gyakran osztottak, egyik fele a gyalogosoké, másik a kerékpárosoké. Előzéskor vagy ha beszélgetünk, nézelődünk biciklizés közben, könnyen nekimehetünk valakinek. Jól válasszuk meg a sebességet is, ha sokan vagyunk az úton, lassabban haladjunk!

Járdán nem közlekedhetnek a kerékpárosok, csak tolhatják a járművet. Ha sz úttesten kell haladni, mindig az út szélén menjünk, de nagyon figyeljünk a parkoló autókra és a csatornanyílásokra.

Minél előbb tanítsuk meg a gyermekeknek is a KRESZ szabályait! Minden kereszteződés előtt lassítsunk le velük akkor is, ha elsőbbségünk van, mert a figyelmetlen autósok helyett is előre kell gondolkodnia a kerékpárosnak. Lehetőleg lámpás kereszteződéseken haladjunk át, és használjuk a zebrát!

Ősszel, amíg szép az idő, sokan fognak kerékpárral közlekedni a munkahelyükre, az iskolába. Figyeljünk oda egymásra, akár autóval, akár biciklivel, akár gyalogosan közlekedünk!

2017.08.22.

Balesetbiztosítás