Facebook Share Image

Erre figyeljünk, ha ősszel vezetünk!

Tematikus hírek / Család

Bármikor jelentős változás állhat be az időjárásunkban, amikor reggelente ködös, nyirkos időben, rossz látási viszonyok mellett, vizes levelektől csúszós utakon kell közlekednünk. Fogadjuk meg az alábbi jó tanácsokat!

Nem feltétlenül télen a legnehezebb vezetni, az őszi időjárás is számtalan veszélyt rejt, különösen a kevésbé rutinos sofőrök számára.

Nézessük át autónkat!

Először is készítsük fel autónkat a zordabb időjárásra! Nézessük át szakemberrel, szervízben. Ellenőriztessük a futóművet, a fékek állapotát, az olajszinteket, az akkumulátor töltöttségét. Ha már legalább 4-5 éves az akkumulátor, inkább most vegyünk másikat, mint hogy a mínuszokban ne induljon az autó.

Ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadék szintjét. A nyári folyadékot távolítsuk el a tartályból és töltsük fel téli mosó folyadékkal.

Nézessük meg a téli gumik barázdamélységét is, ha már nem megfelelő, még van idő körülnézni és időben beszerezni az új szett téligumit. Tartós 7 fok alatt már cseréltessük le a gumikat, illetve akkor is, ha hajnalban 4 fok alá süllyed a hőmérséklet.

Készüljünk fel a megváltozott látási viszonyokra is. Ha szürkületben, ködben rosszul látunk, ellenőriztessük látásunkat is!

Fokozottan figyeljünk az utakon!

A reggeli köd, az eső, az erős oldalszél, a csúszós leveleken való közlekedés mind igényli, hogy fokozott óvatossággal vezessünk. Ne fékezzünk hirtelen, és ne kanyarodjunk élesen, mert könnyen megcsúszhatunk a vizes útburkolaton. Az őszi vezetés sokkal nagyobb óvatosságot követel, mint a nyári, száraz aszfalton való utazás még a rutinos sofőrök számára is.

Figyeljünk oda a vadállatokra. Párzási és vonulási időszak van, ilyenkor az erdős területek mellett bármikor az autónk elé ugorhat egy vad. A nagyobb állatok, mint az őz, szarvas, vaddisznó komoly károkat okozhat bennünk és autónkban is! Ráadásul, ha figyelmeztető tábla volt kihelyezve az út mentén, és elütöttünk egy vadat, akkor súlyos bírságot is kell fizetnünk azon felül, hogy az autónkat is meg kell javíttatnunk. A városban a kóbor vagy póráz nélkül sétáltatott kutyákra, macskákra kell figyelnünk, ők is átszaladnak az úton, ha egy ellenkező nemű egyedet érzékelnek. A kertvárosban pedig még a főutakon is találkozhatunk ilyenkor rókával, őzzel.

Kössünk cascót!

Nem csak úgy törhet össze az autónk, hogy valaki nekünk ütközik. A vadállatokkal való ütközés, vagy egy letört faág okozta sérülés is okozhat komoly károkat autónkban. Ilyenkor jól jön, ha rendelkezünk megfelelő biztosítással, mert így a biztosító téríti meg a javítások jelentős részét, nekünk csupán az önrészt kell fedezni.

2017.10.04.

SIGNAL Casco