Facebook Share Image

Erre tanítsa meg gyermekét, ha egyedül marad nyáron!

Tematikus hírek / Család

Június 15-én vége az iskolának, egyre több gyerek közlekedik egyedül az utakon. Vigyázzunk rájuk, tanítsuk meg nekik a közlekedési szabályokat!

Ha már elég idős ahhoz gyermekünk, hogy hosszabb-rövidebb időt egyedül maradjon otthon, nyár elején érdemes átbeszélni, milyen szabályokat kell mindenképpen betartani a következő hónapokban.

Általában a felsős gyerekek már egyedül járnak iskolába és haza, így az alapvető közlekedési szabályokkal már tisztában vannak. Sokszor azonban ez csak a bejárt útvonalakra érvényes, míg nyáron a plázákban is feltűnek a gyerekek. Tanítsuk meg, melyik járművel hova tud eljutni, hol kell fel- és leszállni, hol talál lámpás kereszteződéseket és hol érdemes inkább az aluljárót használni.

Mondjuk el, hogy utazás, séta közben, a barátokkal beszélgetve is folyamatosan figyelni kell a többi gyalogosra, az autókra. Ne legyen a gyerek kezében mobiltelefon, ne hallgasson zenét. Ez egyrészt eltereli a figyelmét, másrészt ki van téve az alkalmi zsebtolvajoknak is. Tömegközlekedési eszközökön, utcán ne vegye elő a pénztárcáját, ne beszélgessen a barátokkal arról, mit fognak a plázában vásárolni, menyi pénzük van.

Érdemes az alapvető fogyasztóvédelmi szabályokkal is megismertetni a gyerekeket, például, ha vásárolnak valamit, minden esetben kérjék el és tegyék el a számlát.

Amennyiben valami baj történne, beszéljük át, kitől lehet segítséget kérni. Telefonon legyünk elérhetőek, de segítséget nyújthat a rendőr, biztonsági őr, boltos, végső esetben pedig a járókelők közül inkább egy családos anyukához menjen oda a gyerek, akik mellett gyerekek is állnak. Ne álljon szóba idegen emberekkel, inkább akkor se, ha barátságosan közelítenek felé.

Ha a gyermek napközben táborban van, de onnét egyedül megy haza, kérjük meg, minden esetben hívja fel a szülőket, ha hazaért. Tanítsuk meg az egyszerű háztartási gépek, például a mikró használatát, hogy ha éhes a gyermek, meg tudja melegíteni az ételt. Lehetőleg ne használja egyedül a sütőt, főzőlapot, kerülje az olaj használatát, ami balesetveszélyes és égési sérüléseket okozhat.

Tanítsuk meg az egyszerű sérülések kezelését, például, hogyan kell kitisztítani egy sebet, ha elesik, elvágja az ujját, hol talál kötszert, ragtapaszt a lakásban. Mit tegyen, ha megégeti magát mégis valamivel, hogyan és meddig hűtse az égett bőrrészt.

Jó, ha gyermekünkre, különösen ha sokat van egyedül, biztosítást kötünk, így baj esetén van kihez, mihez fordulni.

2018.06.26.

SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás