Facebook Share Image

Évente fejenként 40 kiló élelmiszer megy a kukába - így előzzük meg!

Tematikus hírek / Család

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten gondoljunk arra is, mennyi élelmiszert kidobunk egy évben. Annak érdekében, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, adunk néhány hasznos tippet.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten gondoljunk arra is, mennyi élelmiszert kidobunk egy évben. Annak érdekében, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, a vásárlásra és a tárolásra is oda kell figyelni.

Sok családban előfordul, hogy nagybevásárláskor telepakolják a hűtőt, aztán az élelmiszerek egy része végül a kukában végzi. Hogy megelőzzük a pazarlást, már a vásárlásnál is legyünk tudatosak, és figyeljünk oda az élelmiszerek tárolására is. Fogadjuk meg az alábbi tippeket!

1. Találjuk ki előre egész hétre, mit fogunk főzni, és a receptekhez megfelelő alapanyagokat vásároljuk meg. Kerüljük az impulzusvásárlást, mert, ha a boltban, éhesen megtetszik valami, azt nem biztos, hogy otthon is kívánni fogjuk, vagy ténylegesen fel fogjuk használni.

2. Vásárláskor figyeljünk a termékek szavatosságára. Korai lejáratú élelmiszert csak akkor vegyünk akciósan, ha arra valóban szükségünk van, különben biztos, hogy nem fog pár nap alatt elfogyni.

3. Ügyeljünk a tárolásra is. A zöldségeket, gyümölcsöket sötét, hűvös helyen tároljuk, vagy a hűtőben vagy a kamrában, különben gyorsan megromolnak. Ne vásároljunk egyszerre nagy mennyiséget, csak ha befőttet, lekvárt készítünk. Inkább gyakrabban vegyünk friss árut, mint egyszerre sokat.

4. Vásároljunk praktikus tárolódobozokat, vászonzsákokat, üvegeket, amikben tovább eláll az élelmiszer. A sajtok, felvágottak például dobozban tárolva nem száradnak ki.

5. Ha egyszerre nagyobb mennyiségben főzünk, a felét fagyasszuk le, és később használjuk fel. Két-három napig senki sem szereti ugyanazt enni, így biztosan ránk romlik a maradék.

6. Akkora hűtőszekrényt vegyünk, amekkorát tele is pakolunk úgy, hogy az élelmiszerek nem romlanak ránk. Például egy nagy családnak szüksége van a 230 literes, kombinált hűtőszekrényre, míg egy egyedülálló embernek elegendő lehet egy kisméretű hűtő. Ha a hűtő kong az ürességtől, de folyamatosan működtetjük, azzal rengeteg energiát pazarolunk el.

7. Ha a fagyasztónk nem rendelkezik no frost funkcióval, akkor évi két-három alkalommal, rendszeresen engedjük le a hűtőt, jégtelenítsük, takarítsuk ki. Így sokkal gazdaságosabban fog működni, mint amikor vastag jégréteg borítja a csöveket.

8. Rendszeresen nézzük át a hűtőt, kamrát, ami le fog járni, vagy kezd romlani, még gyorsan használjuk fel. A kicsit barnuló gyümölcsből például még készíthetünk kompótot, gyümölcssalátát, nem szükséges azonnal kidobni, ha már túl puha.

9. Ingatlanvásárláskor, átépítéskor, új bútor vagy berendezési tárgy vásárlásakor is tartsuk szem előtt szokásainkat. Például, ha rendszeresen főzünk, de csak heti egyszer vásárlunk, és egyszerre intézzük a beszerzést, akkor szükségünk lesz kamrára, de minimum megfelelő tárolószekrényre.

10. Ha nagy hűtőszekrényt, fagyasztót működtetünk, akkor figyeljünk oda a lakás elektromos hálózatára is. A gyakori áramszünet, a rendszer túlterhelése nem csupán veszélyes, de sok kárt okoz az is, ha egy nyaralás alatt kiolvad a hűtő, fagyasztó.

2017.11.22.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások