Facebook Share Image

Ezeket jó, ha tudod a madáretetésről!

Tematikus hírek / Család

Szép gondolat a madáretetők kihelyezése, bár jó, ha néhány dolgot figyelembe veszünk a téli madártáplálással kapcsolatban!

madaretetes-web

Sokan tudják, hogy vannak olyan hazai madarak, akik a hideg beköszöntével sem kelnek útra melegebb éghajlatra, azt viszont kevesebben gondolják, hogy számos északi térségből érkező szárnyas Magyarországon telel. Éppen ezért, szép gondolat a madáretetők kihelyezése, bár jó, ha néhány dolgot figyelembe veszünk a téli madártáplálással kapcsolatban!

Az etetést október végétől kezdhetjük, különösen akkor, ha a hőmérséklet 0 fok alá csökken, és egészen kora tavaszig folyamatosan végezhetjük a tevékenységet!

Hova helyezzük az etetőt?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a ragadozók ne érjék el az etetőnket, ugyanis a macskák kiszúrhatják a megnövekedett madárforgalmat és odaszoktathatjuk őket szárnyas vacsora reményében. A legjobb döntés, ha olyan helyet választunk, ami nyugodtabb, nem zavarja a madarakat sem az autók zaja, sem pedig az emberek hangja, mozgása. A legjobb opció, ha egy magasabban lévő ágat választunk, ami viszonylag védetten bújik meg a fa ágai között.

Milyen legyen az etető?

Kisállat szaküzletben számtalan típusút tudunk vásárolni, de ha nem szeretnénk pénzt költeni rá, egy kis ügyességgel mi is tökéletes etetőt tudunk készíteni. Fogjunk egy műanyag üvegflakont és vágjunk egy kis „ajtót” a madaraknak, ahonnan könnyen tudnak szemezgetni. Amire mindenképpen figyeljünk, hogy az etetőnknek legyen teteje, hiszen egyfelől megvédhetjük a magokat az elázástól, másfelől, ha hótakaró borítja, akkor a madarak számára észrevehetetlenné válik.

Mivel etessük őket?

A legmegfelelőbb eleségek a magvak, így a tökmag, mogyoró, dióbél, napraforgómag, de hálásak például az almáért is! A hálóba csomagolt magvas golyók és pogácsák remek választások, ugyanis a különféle magvakat zsiradékba préselik, energiatartalmuk sokkal magasabb, mintha csupán magot kapnának.
Az etetés mellett nagyon fontos az itatás is! Tegyünk ki tiszta, meleg vizet minden reggel egy kis tálkába, így nem fog befagyni az itatónk a nap végére. A madarak egy része a rideg időjárás ellenére is fürdőzik, naponta akár több alkalommal is! Így érdemes a tál közepébe egy kavicsot tenni, amire biztonsággal ráállhatnak fürdés és ivás közben.

Néha a legjobb szándék is balul sülhet el! Nem szabad a madarakat kenyérfélékkel etetni, ugyanis a bennük lévő élesztő ártalmas a számukra. Ne változtassuk az etető helyét és lehetőleg folyamatos legyen a táplálás, ugyanis egy idő után a madaraink megszokják, hogy mindig van az etetőben eleség, és ha ez megváltozik, bajba kerülhetnek a táplálékpótlással.

További érdekes cikkeink