Facebook Share Image

Ezért érdemes otthonodról leltárt készíteni

Tematikus hírek / Lakás

Soha nem tudhatod, mikor történik valamilyen katasztrófa, káresemény az otthonodban. Egy időben elkészített, naprakész otthoni leltár segítségével megfelelő biztosítási fedezetet választhatsz, sőt, felgyorsíthatod a kárrendezés folyamatát is.

Soha nem tudhatod, mikor történik valamilyen katasztrófa, káresemény az otthonodban, legyen szó betörésről, tűzesetről vagy beázásról. Nem muszáj azonban, hogy ez teljesen felkészületlenül érjen téged. Egy időben elkészített, naprakész otthoni leltár segítségével megfelelő biztosítási fedezetet választhatsz, sőt, felgyorsíthatod a kárrendezés folyamatát is.

otthon-leltar-ingosagok_web.png

Otthoni leltár összeállításának számos módja van. Elsőre talán nehéznek tűnik sorra venni mindazt, ami a házadban, lakásodban található, de ne hagyd elrettenteni magadat. Nagy segítségedre lehet egy esetleges baj bekövetkeztekor, de annál előbb is, hiszen már a lakásbiztosítás megkötésekor érdemes tisztában lenned az ingóságaid értékével, hogy megfelelő szintű fedezetet válassz. Amennyiben nem valós értéken biztosítod ingóságaidat, úgy egy esetleges káreseménynél kellemetlen meglepetésként érhet a vártnál alacsonyabb kártérítés.

Így készíts leltárt

Egy előre eldöntött módszertannal pikk-pakk összeállíthatod a leltárodat. Haladhatsz szobánként, vagy kategóriánként (bútorok, elektronika stb.), a legújabb cikkektől a legrégebbekig, vagy akár a tárgyak értéke szerint is.

Az otthonodban található értéktárgyakról többféle módszerrel készíthetsz listát. Felírhatsz mindent egy füzetbe, vagy lefényképezhetsz mindent és a fotókhoz fűzhetsz fontos információkat. Ma már számos formanyomtatvány is található az interneten ingósági leltár elkészítéséhez, sőt, applikációk, felhő alapú rendszerek is rendelkezésre állnak. Utóbbiak előnye, hogy ha a számítógépednek, vagy a telefonod valamilyen baja esik, akkor sem vész el a leltárad.

Minden egyes értéktárgyhoz írd fel, hogy mikor, hol és mennyiért vásároltad, milyen gyártmányról, típusról van szó. Ha rendelkezésre áll, scanneld be a számlát vagy akár a garancialevelet is. Számos elem, például könyvek, CD-k, edények, ruhák, cipők esetében egy összevont becslés is elegendő, hogy hány van belőlük, és mekkora a becsült értékük. Ezzel szemben nagyobb értékű tárgyak, például ékszerek vagy műalkotások esetén előfordulhat, hogy külön biztosítást kell kötni, erről érdeklődjünk a biztosítónknál.

Ne feledd, hogy ennek a listának naprakésznek kell lennie! Minden alkalommal, mikor egy újabb tárgyat vásárolsz, vidd fel a listára, a lecserélteket pedig húzd ki róla.

Ügyelj a fontos dokumentumokra is!

Valószínűleg te is számtalan fontos dokumentumot tartasz otthonodban, például anyakönyvi kivonatokat, útlevelet, diplomát, garancia leveleket, pénzügyi dokumentumokat, így a banki és biztosítói szerződéseket is. Ezekről az iratokról is érdemes egy scannelt változatot készíteni, továbbá feljegyezheted a legfontosabb információkat a leltáradba, úgy, mint a biztosítási kötvények, vagy a banki- és befektetési számlák számait.

Ügyelj a biztonságra!

A leltár kétélű fegyver is lehet. Ha nem gondoskodsz arról, hogy a benne lévő információkhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá, akkor akár betörés áldozatává is válhatsz. Fontos, hogy körültekintően járj el a leltár és a hozzá tartozó fotók, információk tárolásakor.

2021.02.15.

SIGNAL IDUNA lakásbiztosítások