Facebook Share Image

Fertőtlenítés NEM CSAK koronavírus idején

Tematikus hírek / Család

Most kiemelten fontos, hogy még jobban odafigyeljünk a tisztaságra, fertőtlenítésre és személyes higiéniánkra.

Kézmosás honlapNem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem gyermekeinkért, szüleinkért, szeretteinkért és embertársainkért is. Néhány szabály betartásával már sokat tehetünk azért, hogy megvédjük saját és környezetünk egészségét.

1. Hogyan mossunk kezet helyesen
A helyes kézmosásnak is vannak szabályai. Sajnos a legtöbben néhány másodperc alatt elintézik, pedig egy alapos kézmosásnak legalább 40 másodpercig kell tartania. A gyerekeknek magyarázzuk el, hogy erre miért van most még nagyobb szükség és játékos formában tanítsuk meg számukra a helyes technikát.

A nagyobbak számolhatnak magukban, legalább 40-ig, a kicsiknek pedig nézzünk ki dalocskákat, vagy mondókákat, amelyek eléneklésével, elmondásával időhöz tudják kötni a kézmosást. Lássuk a helyes technikát:https://www.antsz.hu/data/cms25647/Fertotlenito_kezmosas_20110223.pdf

2. A munkakörnyezetünk fertőtlenítése
Ha otthonról dolgozunk, vagy ha még a munkahelyünkön tevékenykedünk egyaránt fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsük le számítógépünk billentyűzetét, az egeret, és azokat a felületeket, amiket naponta megfogunk. Fertőtlenítsük le asztalunkat, a tollakat, ceruzákat is.

3. Otthonunk fertőtlenítése
Kezdjük rögtön a bejárati ajtó kilincsével. Hiszen, ez az, amit legelőször megfogunk, mikor hazaérkezünk. Természetesen a többi kilincs felületét is rendszeresen kell takarítanunk. Figyeljünk most jobban otthonunk tisztaságára különösen a fürdőszobai és konyhai higiéniára. Használjunk fertőtlenítő szereket és a tisztításhoz használt rongyokat, szivacsokat magas hőfokon mossuk ki mosógépben.

4. A telefonokról se feledkezzünk meg
A telefonok legyen szó mobilról vagy vezetékes készülékről szintén rendszeres fertőtlenítésre szorulnak. Ezek a tárgyak kétszeresen is veszélyesek, hiszen piszkos kézzel is megfogjuk őket és arcunkhoz, szánkhoz emeljük. Veszélyesek lehetnek a távirányítók is, és minden olyan tárgy, amit többen, többször használunk.

5. Fertőtlenítsük autónkat
Sokan talán soha nem teszik meg, hogy autójuk kilincsét, kormányát, sebességváltóját, rádióját vagy a műszerfalat rendszeresen fertőtlenítik. Pedig erre a normál időszakban is szükség van. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor fogjuk meg piszkos kézzel ezeket a felületeket. Vásárlás, utazás után csak behuppanunk az autónkba és már indulunk is. Egy fertőtlenítő kendővel pár perc alatt minimalizálhatjuk a fertőzésveszélyt.

6. Vásárlás után kézfertőtlenítés
A bevásárlókocsik, kosarak fülét egy nap alatt számtalan ember fogja meg. Ezért a vásárlás után mindig fertőtlenítsük kezünket. Ha tehetjük, inkább vigyük otthoni szatyrunkat, kosarunkat és ebbe pakoljuk be a megvásárolni kívánt termékeket.

7. Mosogassunk, mossunk magasabb hőfokon
Ha van mosogatógépünk, mindenképpen ezt használjuk mosogatásra. Mosogatógéppel magasabb hőfokon tudunk mosogatni, ami fertőtlenítő hatású. A vírusos időszakban a mosásnál is válasszunk magasabb hőfokú programot, természetesen a ruhán lévő jelölés figyelembe vételével. Ha van szárítógépünk, szárítsunk azzal, hiszen a magas hőfok miatt ez is fertőtlenítő hatású lehet.

8. Szellőztessünk
Szellőztetés hiánya betegségekhez és lakás penészesedéséhez vezethet. Ezért naponta többször szellőztessünk. De nem mindegy hogy hogyan. A szellőztetés egyik módja a rövid ideig tartó intenzív szellőztetés. Egyszóval az ablakokat rövid időre teljesen ki kell tárni. Így gyorsan cserélődik a lakás levegője és nem hűtjük ki a helyiséget úgy mintha csak bukóra nyitnánk az ablakokat.

9. Ügyeljünk a személyes higiéniánkra
Figyeljünk a hajunk, ruházatunk tisztaságára. A szokásosnál gyakrabban mossunk hajat és testi higiéniánkra is jobban ügyeljünk. Ruházatunkat naponta váltsuk. Kabátunkat, ami a legtöbbször érintkezik akár a tömegközlekedésen lévő felületekkel, mossuk ki, vagy ha nem mosható, töröljük át fertőtlenítő kendővel.

Az alábbi tanácsok betartása nem csak koronavírus-terjedése idején fontosak. Nem kell túlzásokba esnünk, de ha jobban odafigyelünk a higiéniára, azzal számtalan fertőzést előzhetünk meg.

2020.03.19.

Olvassa további hasznos cikkeinket is