Facebook Share Image

Fürödhetünk-e nem kijelölt helyeken?

Tematikus hírek / Család

Nyáron sokan szeretnek a vízben enyhülést találni a kánikula ellen. Hol lehet fürdeni és hol nem? Mire kell figyelni?

Az előírások szerint fürdeni a kijelölt strandokon lehet, illetve ott, ahol ezt nem tiltják. A Duna és a Tisza több szakaszán is lehet fürdeni, tilos azonban hajózási útvonalon, városok belterületén, hajókikötők, hidak, átkelők területén, zsilipek és hajók 100 méteres körzetében. Este csak megfelelő kivilágítás mellett szabad fürdeni, a kiskorúak pedig kizárólag felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek a nyílt vizeken. Aki tiltott helyen úszik, azt feljelenti a vízi rendészet, és akár 20 ezer forint szabálysértési díj megfizetésére is kötelezhetik.

A nyílt vizeken a szokatlanul erős sodrás és a hirtelen mélyülő víz okozhat problémát, még a jól úszók számára is, nem is beszélve például a hídpilléreknél keletkező örvényekről. A bányatavaknál szintén a mély víz jelenthet problémát a rutintalanok számára, illetve sokszor a vízbefúlás oka, hogy valaki felhevült testtel ugrik a hideg vízbe. Jó tudni, hogy fő folyóink és a mély bányatavak vize mindig hidegebb, mint például a Balatoné, nem szabad napozás után hirtelen csobbanni, mert a hirtelen sokk szívmegállást okozhat.

Budapesttől északra jó minőségű a Duna vize, sokan fürdenek benne, általában nem kijelölt strandokon. Szentendrénél az összeszűkülő folyó örvényei jelenthetnek veszélyt, míg például Tahitótfalunál a hídpillér közelében veszélyes a vízbe merészkedni.

A biztonságos fürdőzés érdekében keressünk kijelölt strandot. Ilyen a gödi strand, a Homoksziget vagy a dunabogdányi strand vagy a kisoroszi Szigetcsúcs.

A Tisza tónál Poroszlón található az egyik legjobb strand, de mehetünk Tiszafüredre, Abádszalókra vagy Kiskörére is. Kiváló hely a csongrádi Körös-toroki Partfürdő, itt homokos a part, lassan mélyül a víz.

Aki nem helyi illetőségű vagy rossz úszó, maradjon mindig a part közelében, mert a nyílt vizeken, folyókban úszásnak megvannak a maga szabályai. Ismerni kell az adott partszakaszt, a sodrást, ha biztonságosan szeretnénk fürdeni.

Számos olyan szabadstrandot találhatunk az országban, ahol ellenőrzik a vízminőséget, van mosdó és öltöző, esetleg egy parti büfé is, hogy jól és komfortosan érezzük magunkat. A nem kijelölt fürdőhelyek nagy veszélye az is, hogy nincs fürdőmester, ha gond van, nincs, aki segítsen a néptelen partszakaszokon. Ahol többen fürdenek, az emiatt is biztonságosabb.

Fürdéskor vigyázzunk értékeinkre is, és óvjuk bőrünket a leégéstől! A déli órákban inkább keressünk árnyas helyeket, erre a folyópartokon számos lehetőség van.

2018.07.03.

Balesetbiztosítás