Facebook Share Image

Futni jó!

Tematikus hírek / Család

De hogyan kezdjünk hozzá? Hogyan motiváljuk magunkat? Hol és miben fussunk? A kérdésekre most egy autentikus személytől kaphatunk választ.

Nincs időm sportolni, nincs időm magammal foglalkozni, halljuk sokszor. A munka - gyermeknevelés - család mókuskerékből gyakran tényleg nehéz kiszállni. DE ha elhatároztuk magunkat, hogy igenis teszünk valamit az egészségünk érdekében, akkor ne halogassuk a döntést, erre a legjobb időpont: a MA.

Az első felmerülő kérdés, hogy mi legyen a motiváció?

Testsúlycsökkentés? Állóképesség növelés? Stresszoldás? Vagy „csak” egészségmegőrzés? Erre valószínűleg könnyen megtaláljuk a választ.

A második kérdés általában, hogy melyik sportágat válasszuk?

Ha nem akarunk nagyobb beruházást tenni a sportolás érdekében, akkor a futás a legkézenfekvőbb választás. A futás egyre népszerűbb minden korosztály körében, hiszen futni minden évszakban és napszakban lehet, nem kell hozzá utazni, nem kell sportbérletet vásárolni és egy kényelmes szabadidő ruhában is végezhető. Lehet egyedül gondolatainkba mélyedve, de lehet csoportosan is közös programként. Csak egy jó futócipő kell, és már indulhatunk is.

Az induláshoz lássunk néhány tanácsot Bíróné dr. Molnár Valériától egy olyan hiteles személytől, aki pár éve maga is így kezdte, mára pedig számos rangos versenyen indult, és jó párat meg is nyert.

A teljesség igénye nélkül az eredmények magukért beszélnek:

 • 4. Mercedes Utcai Futóverseny 10 km 3. hely, 2014
 • 23. Panoráma futás (13 km) Tatabánya 1. hely, 2014,
 • Négy Évszak Maraton 1. hely, 2014
 • Sri Chinmoy félmaraton 1. hely, Pécs, 2014
 • World Masters Athletics Championship, Lyon (Szenior Atlétikai Világbajnokság) 2015, Félmaraton 6. hely
 • Orvosok és egészségügyi dolgozók Világbajnoksága (három aranyérem), 37th World Medical and Health Games, 2016, Maribor (Félmaraton, 3000m, 800m)
 • 31. SPAR Maraton női abszolút 2. hely, Országos Bajnokság 2. Hely (2016)
 • Maraton 2 óra 57 perc
 • 31. Telecom Vivicitta 2016 2. hely,
 • 32. Telecom Vivicitta 2017. 3. hely
  Berliner Halbmarathon: korosztályos 2.
 • 10 km-es utcai Magyar Bajnokság 1. hely csapatban

Valéria 3 gyermek édesanyja, orvos és kiváló zenész egy személyben. Gyermekkorában a zene volt számára a meghatározó, a sportra már nem jutott elég ideje. Gyermekként nagyon megragadta a figyelmét a Marathonból Athénba futó katona története, és titkon remélte, hogy egyszer ő is lefutja ezt a távot. Harmadik gyermekének születése után, 2014-ben kezdett rendszeresen edzeni és futóversenyeken indulni.

Valéria tanácsait csokorba szedtük, hogy megkönnyítsük az indulást, és íme Valéria mottója, inspiráció gyanánt:

„Nem a győzelemhez kell akaraterő, hanem a felkészüléshez”

Hogyan kezdjünk neki?

Az a lényeg, hogy szeressük és ne tehernek vagy kényszernek érezzük a sportot. Ne várjunk el magunktól olyan eredményeket, amiket még nem tudunk teljesíteni. Ha először csak a következő sarokig tudunk elfutni, akkor is legyünk büszkék, hiszen tegnap még ezt sem tettük meg önmagunkért. Minden nap próbáljuk meg egy picit növelni a távot, de akkor se keseredjünk el, ha éppen csak az előző napi táv hossza sikerül. A lényeg hogy élvezzük, hogy teszünk valamit az egészségünkért, alakunkért és ne kényszer legyen. Az is könnyebbé teszi a kezdést, ha pl. a barátnőnkkel kezdünk bele. Így egyrészt motiválhatjuk egymást, másrészt biztonságot is ad, hogy nem vagyunk egyedül futás közben.

Hol fussunk?

Praktikusan bárhol, ahol eszükbe jut, ahol csak kedvünk van!

Az erdő, mező, vízpart ideális futóterep, ha viszonylag egyenletes a talaj, és inkább a csendet, egyedüllétet preferáljuk, de természetesen a városban is meg lehet találni a habitusunknak leginkább megfelelő területeket.

Ha van a közelben futópálya, és élvezzük az embereket magunk körül, fussunk ott! A jól kialakítot speciális talaj kíméli az ízületeket.

Fontos, hogy biztonságunk érdekében este kivilágított területen fussunk és mindig legyen nálunk mobiltelefon a baj esetére.

Milyen cipőben fussunk?

A cipő az egyik legfontosabb kellék. Talán ez az egyetlen olyan beruházás, amin nem szabad spórolni. Sok sérülést el lehet kerülni, ha olyan boltban vásárolunk, ahol a futómozgásunkat szakember (sok helyen már számítógépes rendszer is) figyeli, így választva ki a testsúlyunknak, lábtartásunknak, mozgásunknak és a futóterepnek leginkább megfelelő lábbelit.

Kényelmes cipőben élvezetesebb a mozgás, szinte szárnyal az ember!

Milyen ruhában fussunk?

Amiben jól érezzük magunkat!

Természetesen vannak kifejezetten futáshoz tervezett ruhák, melyek olyan anyagból készültek, melyek elvezetik az izzadságot és szárazon tartják a testet. Ezek nagyon praktikusak, de nem előfeltételei a futásnak. Eleinte bőven megteszi egy leggings, és az időjárásnak megfelelő felső is. Célszerű rétegesen öltözni.

Sok futónak, aki napközben autóval közlekedik ott lapul a csomagtartóban egy garnitúra felszerelés, így a lehető legérdekesebb helyeken és időben is készen áll a futásra...

Folytatjuk….

Vali futni jó

2017.11.07.

Balesetbiztosítás