Facebook Share Image

Gyakoroljuk az önálló közlekedést!

Tematikus hírek / Család

Hamarosan kezdődik az iskola, amikor ismét több gyermek egyedül fog közlekedni. Ideje felkészíteni a kicsiket az önállóságra, és átvenni a legfontosabb szabályokat! Ehhez adunk pár támpontot az alábbi cikkben.

A gyerekeknek 10 éves korig szükségük van a felnőtt jelenlétére, támogatására a közlekedésben. Ez alatt az életkor alatt csak akkor hagyjuk egyedül közlekedni a gyermeket, ha például az iskola utcájában lakunk vagy az otthonunk kapujából szemmel végig tudjuk követni, ahogy a kicsi átkel az úton, és belép az épületbe.

Miért vannak veszélyben a gyerekek a közlekedés során?

  • Kevésbé kiszámíthatóan közlekednek, mint a felnőttek.
  • Alacsonyabb termetük miatt nehezebb őket észrevenni, például, ha egy autó mögül lépnek elő.
  • Nem képesek pontosan felmérni, milyen távolságban van a közelgő gépjármű, és milyen sebességgel közelít.
  • Nehezebben reagálnak a hirtelen eseményekre.
  • Könnyen eltereli a figyelmüket akár egy hang, akár egy ismerős személy.

Bár a gyerekek határozottan állítják, hogy tudnak magukra vigyázni, nagy szülői felelősséget jelent elengedni őket, hogy egyedül közlekedjenek. Ezért érdemes már augusztusban felkészülni, felkészíteni őket, és átvenni a közlekedési szabályokat.

Hogyan segítsük a gyerekeket?

Fontos, hogy pontosan ismerje az útvonalat a gyerek az otthona és az iskola között. Amennyiben tömegközlekedik, készítsük fel az olyan váratlan eseményekre is, mint hogy nem jár a metró vagy a busz. Ismerje az alternatív közlekedési eszközöket, útvonalakat! Ha például gyalogosan, biciklivel, rollerral közlekedik, és le van zárva egy csőtörés miatt a megszokott utca, akkor is ismernie kell a környező kerülő utakat. Ezt úgy gyakorolhatjuk be, hogy sokat sétálunk, közlekedünk együtt, és közben magyarázunk.

Lássuk el őket a megfelelő védőfelszereléssel, például, ha biciklivel, rollerrel közlekedik, akkor bukósisakot mindenképpen viseljen! A táskán, ruházaton legyen minimum egy fényvédő csík, hiszen egy esős reggelen, korán sötétedő délutánon ez életet menthet.

Nem mindig segít, ha a barátok, testvérek együtt közlekednek, mert könnyen elterelik egymás figyelmét, a beszélgetésbe merülve nem néznek szét, mielőtt lelépnének az úttestre. Nagyobb korkülönbség esetén ugyanakkor nagy segítség egy támogató testvér vagy szomszéd gyerek. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy az úttestre lépés előtt ne beszélgessenek, hanem figyeljenek a közeledő járművekre.

Sok szülő egy darabig elviszi kocsival gyermekét, majd kiteszi egy közeli sarkon vagy az iskola utcájában. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az autóból nem szabad hirtelen kiugrani, hanem még bent ülve meg kell győződi arról, nem jön jármű, biztonsággal kinyitható az ajtó, és kiléphetünk. Az autó előtt sem szabad átrohanni a túloldalra.

A sietség sokszor baleset forrása. Későn indul a gyerek, fut, mert fél, hogy mindjárt becsöngetnek. Ilyenkor figyelmetlenebb. Indítsuk el ezért időben reggel, legyen idő kényelmesen, sétálva eljutni az iskolába. Így, ha már villog a lámpa, van idő kivárni a következő zöldet, nem probléma, ha elmegy az orr előtt a busz, nem kell utána futni, elég megvárni a következőt. Számítsuk ki úgy az időt, hogy legkésőbb háromnegyed 8-ra mindenképp beérjen a gyerek az iskolába. Így még arra is lesz ideje, hogy egy gyors üzenetben tudassa, biztonságosan beért.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő biztosításról sem. Az állam által garantált tanulóbiztosítás kiváló kiegészítője a SIGNAL IDUNA tanulóbiztosítása, melyet az Önök igénye szerint állíthatnak össze.

2017.08.07.

SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás