Facebook Share Image

Gyermekbiztonsági rendszer nélkül egy gyermek se utazzon!

Tematikus hírek / Autó

Az elmúlt időszakban egyre többször olvashattunk olyan balesetekről, ahol gyermekek sérültek meg a gyermek biztonsági berendezések hiánya vagy helytelen használata miatt.

Biztonsági ülés gyermek webAz elmúlt időszakban egyre többször olvashattunk olyan balesetekről, ahol gyermekek sérültek vagy haltak meg a gyermek biztonsági berendezések (gyermekülés, ülésmagasító) hiánya vagy helytelen használata miatt.

Gyermekbiztonsági rendszer nélkül útnak indulni hatalmas felelőtlenség. A hátsó vagy az első ülésen a szülő ölében ülő gyermek szintén az. Egy gyermek 5 kg-os teste, - ha nincs megfelelően rögzítve - 50 km/h ütközési sebességnél legalább 150 kg-os tárgynak megfelelő súllyal csapódik az útjában álló tárgyaknak. Nincs az a szülői erő, aki egy ilyen ütközéskor védelmet tudna nyújtani.

Ezért, bármilyen rövid útra is indulunk, mindig rögzítsük megfelelően a gyermeket, és ne csak azért, hogy ne kelljen szabálysértési bírságot fizetnünk egy rendőri ellenőrzés során, hanem azért, hogy óvjuk gyermekünket.

Tegyük tisztába a dolgokat!

A biztonsági öv használatának szabályait a KRESZ írja elő. Azért, hogy egy gyermek biztonságban utazhasson a szülő vagy az autó vezetője a felelős. A gyermekbiztonsági berendezés használata nem opció, hanem a KRESZ-ben előírt kötelezettség, ami alól csak néhány, jól szabályozott kivétel létezik.

1. Gyermekbiztonsági rendszerek

Kétféle gyermekbiztonsági rendszer létezik, az integrált és a nem integrált.

Az integrált a mindenféle hevederek, hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel ellátott rendszer, ez a gyermekülés. Ezek a biztonsági rendszerek a csecsemők és a kisgyermekek számára használatosak. A nem integrált rendszer pedig a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva, a gyártó által megadott, instrukciók alapján összeszerelt rendszer, amely rögzíti a gyermeket is és azt a szerkezetet is, amelyben a gyermeket elhelyezik. Ez az ülésmagasító.

A gyermekbiztonsági rendszert testsúly szerinti csoportokba sorolják és meg kell felelniük egy sor szabványnak és előírásnak. Egy gyermekbiztonsági rendszer vásárlása előtt, érdemes ezekről tájékozódni.

1. Ki hogyan utazhat?

3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, integrált rendszerrel szállítható. Ilyen esetben a gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

FONTOS, hogy az autó haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez integrált gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy ha a légzsákot előzetesen kikötötték, tehát működésképtelen. Erre azért van szükség, mert egy esetleges ütközésnél a légzsák kinyílása tragédiával is végződhet.

A gépkocsiban az első vagy hátsó ülésen utazó gyermek, ha 150 cm-nél alacsonyabb, kizárólag testméretükhöz és testsúlyukhoz igazodó és kialakítású gyermek biztonsági rendszerben rögzítve szállíthatók. Ez lehet integrált (gyermekülés) és nem integrált (ülésmagasító) rendszer is. A megfelelő gyermekülés kiválasztásánál figyelembe kell venni a gyermek testsúlyát.

Ha azonban a gyermek betöltötte a 3. születésnapját és testmagassága meghaladja a 135 cm-t, valamint a hátsó ülésen utazik, akkor szállíthatjuk nem integrált rendszerben is, tehát elég az ülésmagasító és a biztonsági öv előírásszerű használata.

A 150 cm-nél magasabb, az első vagy hátsó ülésen utazó gyermek számára már nincs szükség kiegészítő ülésre csak a biztonsági öv használatára.

Tanítsuk meg gyermekünknek már kicsi korában, hogy miért is fontos a korának megfelelő biztonsági berendezés. Ha hosszabb útra indulunk, vagy a gyermek nehezen viseli az autózást vagy az egy helyben ülést, célszerű szüneteket beiktatni, hogy elviselhetőbb legyen számára az utazás.

Balesetmentes vezetést kívánunk!

2020.06.30.

SIGNAL Autóbiztosítások