Facebook Share Image

Gyertyagyújtás ünnepekkor? Ezekre mindenképpen figyelj!

Tematikus hírek / Család

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából gyertyát gyújtunk szeretteink emlékére. Erre a szép szokásra árnyékot vet az a tény, hogy az őrizetlenül hagyott nyílt láng balesetet okozhat.

nov1_mindenszentek_webEbben az időszakban különösen sok tűzeset történik az őrizetlenül hagyott mécsesek miatt.

Mire figyeljünk a mécses gyújtásnál?

Az első és legfontosabb dolog tisztázni, hogy nem mindegy, hova tesszük a mécsesünket. Lehetőleg kerüljük a függöny, terítő és egyéb gyúlékony anyagok közelségét, mert egy óvatlan pillanat alatt lángra kaphatnak. Ha elég elővigyázatosak vagyunk, egy pohár vagy kancsó vizet tegyünk a mécses közelébe, így elébe mehetünk a kéretlenül elszabadult tűznek.

Ha a megfelelő helyet keressük, érdemes csempével borított, textilmentes övezetet választanunk, így csökkentjük a baleset kockázatát. A mécses tartók, amellett hogy mutatósak, egy plusz biztonsági faktort nyújtanak, ha a gyertyánkat inkább bennük gyújtjuk meg.

Ne hagyjunk nyílt lángot őrizetlenül!

Még akkor sem, ha csak néhány percre hagyjuk felügyelet nélkül, hiszen a láng gyorsan terjed. Sajnos minden évben történik tűzbaleset az őrizetlenül hagyott gyertyák miatt! Vallják a katasztrófavédők.

Ne csak az otthonunkban figyeljünk a gyertyákra.

A temetőben is veszélyes égő gyertyát magára hagyni, ugyanis az ottmaradt elszáradt koszorú, virág vagy a lehullott avar könnyen lángra kaphat. Ha a szerettünk sírjához gyertyát viszünk, indulás előtt fújjuk el vagy válasszunk led-es mécsest.

Figyeljünk egymásra!

Ha a temetőben sétálva veszélyesnek ítélt őrizetlenül hagyott gyertyát látunk, oltsuk el. A figyelmetlenségből fakadó tűzesetek miatt évente, az ünnep környékén átlagosan húsz alkalommal hívják a tűzoltókat a temetőkbe.

Töklámpások

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a töklámpások, amelyeket évente mindenki a maga kreativitása szerint farag hol ijesztőre, hol kedvesre. A jópofa lámpásokról viszont kevesen gondolják, hogy tűzveszélyesek. Ha a tök belseje megszárad, könnyen lángra kaphatnak, nem beszélve a körülötte lévő száraz avarról. A világítást tudjuk pótolni led-es mécsesekkel, amik szintén szép fényt adnak a lámpásnak és elkerülhetjük a balesetet.
Ne csak a tüzet, hanem a gyerekeket se hagyjuk a gyertyával őrizetlenül, ugyanis, megnő ebben az időszakban a kisebb-nagyobb égési sérüléseket elszenvedő gyermekek száma. A gyertya, tiltás ellenére is érdekes a csöppségeknek, és csupán a bőrre fröccsent viasz is képes sérüléseket okozni.
Ez a szabály vonatkozik a házi kedvencekre is. A kutya és macska felboríthatja a mécsest, ami így könnyen lángra kaphat.

Ne csak az ünnepek alatt legyünk figyelmesek!

Ugyan kimagasló arányt mutat a Halottak napja környéki tűzbalesetek száma, de a tanácsokat érdemes egész évben figyelembe venni: novembertől egészen a tél végeztéig szívesen gyújtunk otthonunkban mécseseket, hogy meghitt téli hangulatot teremtsünk.

SIGNAL OTTHON Biztosítás