Facebook Share Image

Jogsit szeretne a gyerek? Ezekre érdemes figyelni

Tematikus hírek / Megtakarítás

Vajon tudja egy tinédzser, hogy a vezetés milyen kockázatokkal jár, vagy hogy mennyibe kerül egy autó fenntartása? Szülőként nem árt ezekkel megismertetni.

fiatal-jogositvany-auto_web.jpg

Nagyon sok fiatal szeretne azonnal jogosítványt szerezni, amint betölti a törvény által előírt korhatárt. B kategóriás jogosítvány esetében ez 17 év. De vajon tudja egy tinédzser, hogy a vezetés milyen kockázatokkal jár, vagy hogy mennyibe kerül egy autó fenntartása? Szülőként nem árt ezekkel megismertetni az ifjú autóvezetőket, és néhány óvintézkedéssel megelőzni a bajt.

Számtalan kutatás készült már a fiatalok vezetési szokásairól, melyekből rendre kiderül, hogy jóval veszélyesebben vezetnek, figyelmüket eltereli a mobiltelefon használat, és a sebességhatárokat is gyakran átlépik. De még ha odafigyelve, óvatosan vezet is egy tinédzser, nincs még meg a kellő rutinja egy-egy veszélyes szituáció elkerülésére.

Ne hagyatkozzunk kizárólag a járművezetői oktatásra

A járművezetői képzés alkalmával ugyan minden, a vezetéshez szükséges technikai és elméleti tudás megszerezhető, azonban nem árt ezt a tudást a jogosítvány megszerzése után tovább mélyíteni. Érdemes néhány hónapig még felügyelettel gyakorolni a vezetést különféle körülmények között (éjszaka, autópályán, erős forgalomban).

Legyünk példamutatóak

Ha azt szeretnénk, hogy gyerekünk is óvatosan, a szabályokat betartva, kizárólag a vezetésre koncentrálva autózzon, érdemes nekünk is hasonlóan eljárnunk. Ne felejtsük el, hogy mi, szülők vagyunk az elsődleges minták a gyerekek számára.

Korlátozzuk az éjszakai vezetést

Sötétben, éjszaka vezetni még hosszú évek rutinja mellett sem veszélytelen. Az éjszakai vezetés korlátozásával, például, ha azt mondjuk gyerekünknek, hogy 21h után nem vezethet, lecsökkenthetjük a balesetek kockázatát. Természetesen érdemes gyakorolni a sötétedés utáni vezetést egy tapasztalt vezető társaságában, hogy később nyugodt szívvel elengedhessük egy ilyen útra is.

Korlátozzuk az utasokat

A figyelemelterelés minden sofőr esetében veszélyes, de különösen a rutintalanok számára. A vezetés közbeni beszélgetés is ilyen zavaró tényező lehet, ezért nem árt kezdetben korlátozni az utasok szállítását.

A felelős vezetéshez az anyagiakkal sem árt tisztában lenni

A fiatalok közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az autó a vételáron és az üzemanyagköltségen kívül egyéb rendszeres kiadásokkal is jár, így a szervízelés, olajcsere, az évente kétszer esedékes gumicsere, biztosítás, biztosítási adó, új autó vásárlása esetén a regisztrációs adó, átírás (vagyonszerzési illeték), az autópályamatricák szintén rengeteg pénzt felemésztenek és akkor az amortizációról még nem is beszéltünk, pedig azzal is érdemes számolni. Nem árt ezeket a tételeket is megismertetni az ifjú vezetővel, ezzel is növelve felelősségérzetét.

2020.05.18.

SIGNAL gépjárműbiztosítások