Facebook Share Image

Halloween és a Halottak napja veszélyei

Tematikus hírek / Család

Október végén, november elején halottainkra emlékezünk a Halottak napja és Mindenszentek alkalmából. Ilyenkor gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért otthon és a sírokon is. Mire vigyázzunk? Tudja meg cikkünkből!

Ha otthon szeretnénk szeretteinkre emlékezni, többnyire gyertyagyújtással tesszük ezt. Vigyázzunk a gyertya elhelyezésekor, ne lógjon fölé függöny, ne legyen a közelében papír vagy egyéb gyúlékony anyag. Mindig tartózkodjunk a gyertya közelében, amíg ég. Ha például van háziállatunk, ne hagyjuk, hogy az asztalra, polcra ugorva feldöntse a gyertyát mert könnyen lakástűz keletkezhet. Az őrizetlenül hagyott gyertyák pillanatok alatt lángra lobbanthatják a lakást.

Ha a temetőbe megyünk ki, akkor a száraz koszorúk, elszáradt növények mellé helyezett mécses is veszélyes lehet. Csak zárt mécsest helyezzünk ki, ami nem borulhat fel, nem eshet le a teteje, és így nem kaphatnak lángra a közelben lévő növények, száraz virágok és koszorúk.

Jobb, ha inkább ledes mécsest használunk. Tovább is ég és biztonságosabb. Nem okozhat problémát sem a szél, sem egy arra járó állatka, például egy macska.

A halloweeni szokások sem kevésbé veszélytelenek. Az Amerikából átvett szokás szerint ilyenkor tököt kell faragni, amibe mécsest helyezünk. A tök faragását éles késsel kell végezni, mivel nehéz kivájni a vastag héjat. Vigyázzunk, ne kerülhessen gyerek kezébe az éles kés! A felnőttek is körültekintően végezzék ezt a műveletet, a kézből kiugró kés ugyanis komoly sérüléseket okozhat. A vágott, szúrt sérüléseket azonnal el kell látni! Szorítsunk steril gézt a sebre, míg eláll a vérzés, majd fertőtlenítsük, végül kössük be vagy ragasszuk le ragtapasszal. A Mélyebb, hosszabb sebet mindenképpen mutassuk meg orvosnak, adott esetben ragasztásra vagy a seb összevarrására is szükség lehet.

A tökbe helyezett gyertyánál szintén legyünk elővigyázatosak. A kertbe, utcára kihelyezett tököknél is praktikusabb a ledes mécses használata. Ha pedig az ablakba helyezzük a tököt, álljunk a közelben, amíg ég benne a gyertya. Maga a tök is könnyen lángra kaphat, így jól kell felmérni, mekkora gyertya vagy mécses helyezhető a kifaragott tökbe. Használhatunk itt is zárt mécsest vagy ledes fényforrást, gyertyát, lámpát.

Talán nem hiszi, de a karácsony után a Halloween, Halottak Napja időszaka a második legveszélyesebb ünnep a sok gyertya és mécses miatt. Előzzük meg a lakástüzeket, a kiszáradt növényzet meggyulladását!

2018.10.18.

Lakásbiztosítások