Facebook Share Image

Hasznos információk az otthoni értéktároláshoz

Tematikus hírek / Otthon

A mostani időszakban sem csökkent jelentősen a betörések száma. Ezért értékeink védelméről és helyes tárolásáról most sem szabad megfeledkeznünk. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük.

biztonsag475

Rengetegen töltik a mostani időszakot a nyaralójukban, ami sajnos a betöréseknek is kedvez. Érdemes ezért figyelmet szentelni az otthoni értéktárolásra, még akkor is, ha lakásbiztosítással rendelkezünk. A kármegelőzés, kárenyhítés ugyanis nemcsak érdekünk, de kötelezettségünk is!

Számos hazai üdülőtelepülés számolt be az utóbbi hetekben arról, hogy a nyaralótulajdonosok, különösen a gyerekesek a városokból a kistelepülésekre költözve próbálják elkerülni a koronavírus-járványt, illetve a kijárási korlátozásokkal járó bezártságot. Ez egyben azt is jelenti, hogy számtalan lakást hagytak hátra üresen a városokban.

A nem megfelelően védett ingatlanok könnyű célpontot jelentenek a betörőknek. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval rendelkezik az ingatlan. Ráadásul a magasabb szintű mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók megléte esetén a lakásbiztosítási szerződések is magasabb kártérítési limiteket tartalmazhatnak.

Mostani cikkünkben az otthoni értéktárolókról ejtünk néhány szót.

A lakásbiztosítási feltételek általában részletesen felsorolják azokat a vagyontárgyakat, melyekre nem terjed ki alapesetben a biztosítási védelem, legfeljebb külön megállapodás esetén vonhatók fedezetbe. Fontos figyelemmel lenni arra is, hogy mely vagontárgyak hol nem biztosítottak. Előfordulhat ugyanis, hogy egyes értéktárgyakra, műtárgyakra nem terjed ki a biztosító kockázatviselése, ha azok garázsban, padláson, pincében, melléképületben, nem lakás céljára szolgáló helyiségben, vagy a nyaralóban vannak elhelyezve.

Fontos tudni, hogy készpénzre sem minden esetben terjed ki a biztosítási fedezet, vagy ha mégis, akkor is csak pár tízezer forintos összegig, amennyiben nem megfelelő értéktárolóban tároljuk. Ennél magasabb érték felett a készpénzt, valutát, értékpapírt, ékszereket a szerződésben meghatározott műszaki leírású értéktárolóban kell tartani. A legjobb, amit tehetünk, ha a Magyar Biztosítók Szövetsége termék-megfelelőségi ajánlásával ellátott értéktárolót használnunk, amit megfelelő szakemberrel szereltetünk be.

Az ajánlással rendelkező termékek listája és besorolása nyilvános, bárki számára elérhető a http://www.pluto.hu/ honlapon.

Mit kell tudni az értéktárolókról?

Az értéktárolók lehetnek lemezszekrények, biztonsági szekrények, bútor és fali széfek, páncélszekrények. A MABISZ tételesen felsorolja azokat a kritériumokat, melyeknek meg kell felelniük, így értéktárolónak az olyan lezárható tárolóeszköz minősül, amely

  • szimpla vagy dupla acéllemez falú, a két fal között légréssel vagy speciális töltettel;
   • a lemezek együttes vastagsága minimum 2 mm;
   • az értéktároló szekrények működtetése kéttollú kulcsos, vagy háromtárcsás számkombinációs zárral, illetve elektronikus kódzárral történhet;
   • az alkalmazott, a MABISZ vagy más külföldi vizsgálóintézetek által nem minősített (ajánlott) zárszerkezet variációszáma nem lehet kevesebb 10.000-nél
   • kulcsa a zár nyitott állapotában nem vehető ki a zárból;
   • az értéktároló fajtájtól és tömegétől függően, a MABISZ ajánlásban foglaltaknak megfelelő módon épületszerkezeti tartóelemhez, “Telepítői nyilatkozattal” is dokumentálva, arra jogosult telepítő által rögzített

A hengerzárbetéttel működtetett zárszerkezet nem minősül értéktárolónak! Az összes fenti kritériumnak meg nem felelő fémszekrények vagy egyéb tárolóeszközök bútornak minősülnek, esetükben a biztosítók legfeljebb a bútorban való tárolásnak megfelelő összeget térítik.

Nem elég azonban értéktárolóval rendelkezni, megfelelően rögzíteni is kell azt: meghatározott feszítő erőnek ellenálló módon, épületszerkezeti tartóelemhez (padlóhoz, falhoz), a besorolási kategóriájuknak megfelelő módon. Emellett az értéktároló elektronikai jelzőrendszerbe bekötése is megfontolandó, hiszen ezzel a biztosítási összeghatár is megemelkedik (bizonyos páncélszekrény kategóriáknál a bekötés kötelező).

Mit kell értéktárolóban tartani?

Azt, hogy pontosan miket kell értéktárolóban tartani, a lakásbiztosítási szerződés feltételei tartalmazzák. A MABISZ ajánlása szerint 500 ezer forintot meg nem haladó biztosítási összegnél a készpénzt, értékpapírt, ékszert, nemesfémet, drágaköveket lakás céljaira szolgáló helyiségben tetszőleges módon lehet tárolni. 500 ezer forint feletti biztosítási összeg esetén a fent felsorolt vagyontárgyakat MABISZ Ajánlással rendelkező (a biztosítási összegnek megfelelő értékhatárú) megerősített, rögzített lemezszekrényben, páncélszekrényben érdemes tartani, melyet egymillió forint feletti biztosítási összegnél nyitásérzékelővel és testhang-érzékelővel kell csatlakoztatni az elektronikai jelzőrendszerre.

2020.04.17.

Olvassa további hasznos cikkeinket is