Facebook Share Image

5 hasznos pénzügyi tanács kisvállalkozások számára

Tematikus hírek / Autó

Ha ön is aggódik cége pénzügyi jövőjéért, alábbi cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, amivel csökkentheti szorongását.

hasznos-penzugy-tippek_web.jpgA koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott intézkedések számos vállalkozást hoztak rendkívül nehéz helyzetbe, akár az elveszített megrendelések, akár a csökkent termelékenység, vagy az ellátási láncokban jelentkező fennakadások, netán a fentiek mindegyike nyomán. Ha ön is aggódik cége pénzügyi jövőjéért, alábbi cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, amivel csökkentheti szorongását.

1. Készítsen vészhelyzeti költségvetést!

Ha bármilyen költségcsökkentést végre tud hajtani, akkor most eljött az idő! Minimalizálja az utazási és a nem nélkülözhetetlen kiadásokat, szüntessen meg minden nélkülözhető előfizetést, és halassza el azokat a nagy projekteket, amik várhatnak. Ha eddig igyekezett minél előbb visszafizetni tartozásait, most érdemes fontolóra venni a minimális havi fizetést.

2. Szerezzen alacsony kamatozású hitelt

Szintén időszerű lehet a meglévő magas kamatozású hitelek refinanszírozása, amivel alacsonyabb és fix kamatot biztosíthat vállalkozása számára, akár hosszabb futamidőre. Az MNB az elmúlt időszakban is csökkentette az alapkamatot annak érdekében, hogy a hitelfelvétel költségei alacsonyak maradjanak a fogyasztók és a vállalkozások számára.

A likviditási nehézségek áthidalására jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukció a Magyar Nemzeti Bank által indított NHP Hajrá.

3. Proaktívan kommunikáljon hitelezőivel és beszállítóival

Ha tudja, hogy problémái lehetnek a hitelei törlesztésével, vagy beszállítói kifizetésével, tudassa velük a lehető leghamarabb. Bár ez a beszélgetés nem lesz kellemes, érdemes mégis proaktívan kommunikálni minden felmerülő pénzügyi nehézségről a fizetési feltételek módosításáról. Mindenki tisztában van vele, hogy ezek rendkívüli idők.

4. Nézzen utána az állami segítségnyújtási programoknak

A kormány és az egyes önkormányzatok is különféle programokat, támogatásokat dolgoztak ki a kisvállalkozások megsegítésére. Elérhetőek bértámogatási programok, egyes szektorokban a NAV a társaságok kérelmére a legtöbb adónemben engedélyezhet fizetési halasztást, részletekben történő fizetést, továbbá kedvezményes, állami támogatású hitelek is úgy, mint a Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói, vagy a már említett Növekedési Hitelprogram Hajrá. Ne legyen rest utánanézni ezen lehetőségeknek.

5. Kössön biztosítást, illetve ellenőrizze meglévő fedezetét

Nehéz időkben különösen fontos, hogy váratlan anyagi kár esetén megfelelő biztosítással rendelkezzen vállalkozása is. Ma már mikro- és kisvállalkozások számára is számos konstrukció elérhető, melyek vagyonbiztosítási, felelősségbiztosítási, balesetbiztosítási és üzemszünet-biztosítási fedezetet foglalhatnak magukban.

Vagyonbiztosítással a legkülönbözőbb vagyontárgyak, értékek biztosíthatók, akár idegen, akár saját tulajdon, sőt bérelt, bizományos, vagy lízingelt tárgyak is. Az elektromos berendezések és számítógépek biztosítása általában a legtöbb biztosító esetében egy önálló termék, vagy kiegészítőként köthető.

Léteznek megnevezett kockázatokra szóló és úgynevezett all risks (azaz összkockázati) biztosítások. Előbbi részletesen felsorolja a biztosított kockázatokat, illetve a kockázatokra vonatkozó speciális kizárásokat, utóbbi mindössze egy általános definíciót alkalmaz a biztosított események meghatározására és külön felsorolja a kizárásokat. Mindkettő elsősorban a nagy katasztrófa jellegű károk pénzügyi terhei alól kívánja mentesíteni a biztosítottat, így a nagy pusztító erővel bíró eseményekre terjed ki alapvetően, de üvegtörésre, betöréses lopásra, vandalizmusra is kiterjeszthető.

Az úgynevezett üzemszünet-biztosítások szerepe manapság egyre nő, hiszen egy tűzeset vagy egy géptörés esetén a termelés-, illetve bevételkiesés gyakran nagyobb veszteséget okoz, mint maga a dologi kár. Az üzemszünet biztosítások feladata, hogy segítsenek áthidalni a dologi kárt követő újjáépítés, újratelepítés időszakát. Fontos tudni, hogy ezek a biztosítások csak az alapul szolgáló vagyonbiztosításokkal együtt és csak ugyanannál a biztosítónál köthetők meg.

A SIGNAL CÉGTÁRS vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás például kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások biztonságának megteremtésére ideális megoldás. Teljesen digitálisan, egy gyors díjkalkulációt követően megköthető; a kötvény és a fedezetigazolás is egy gombnyomással rendelkezésre áll, így vállalkozása biztosítási védelme szinte azonnal életbe is lép.

2020.07.22.

SIGNAL CÉGTÁRS