Facebook Share Image

Hirtelen változik meg az időjárás - mire figyeljünk?

Tematikus hírek / Család

Idén elkényeztetett minket a természet: sokáig volt szép, meleg, tavaszias ősz. Azonban minden jó egyszer véget ér, jön a hideg, borús, csapadékos idő...

A hosszú, tavaszias ősznek sokan örültek. A jó idő azonban sajnos kedvezett a kórokozóknak, vírusoknak, bacilusoknak is, így többféle megbetegedés ellen is védekezni kell. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda a megfelelő vitaminbevitelre annak érdekében, hogy ne ürüljenek ki szervezetünk raktárai.

A kinti hideg, a szobában lévő szára levegővel kombinálva könnyen vezethet megfázáshoz. Már a megelőzésben is hatásosak a különböző sóterápiás módszerek. A fürdősó használata a vízben vagy egy közeli sószoba rendszeres felkeresése is segít abban, hogy ellenállóbb legyen a szervezetünk. Szellőztessünk legalább naponta kétszer! Figyeljük a levegőben lévő szállópor mennyiségéről szóló jelentést. Szmogriadó esetén csak rövid ideig legyenek nyitva az ablakok.

Öltözködjünk rétegesen, és tiszta időben a hideg ellenére is töltsünk minél több időt a szabad levegőn. Megfázás esetén pár napos ágynyugalom, pihenés, gyakori orrfújás javasolt. A tengerisó-oldatos orrspray nem szárítja az orrnyálkahártyát, viszont megkönnyíti a légzést, érdemesebb ezt használni a szárító orrspray-k helyett. Érdemes már most kérni az influenza elleni védőoltást háziorvosunktól.

Készüljünk fel arra, hogy egyre korábban sötétedik, a reggeli ködben és az esti szürkületben, sötétben is rosszabbak a látási viszonyok. Ha autóval közlekedünk, mihamarabb rakassuk fel a téli gumikat. Ellenőrizzük az autó műszaki állapotát, ég-e valamennyi lámpa. A sötétben akár egy kiégett indexlámpa is sokkal könnyebben okoz balesetet. Ne feledkezzünk meg a téli szllvédőmosó adalék betöltéséről sem. Figyeljünk oda a gyalogosokra, kutyasétáltatókra, kerékpárosokra, sokan a hideg ellenére továbbra is két keréken közlekednek.

Ha gyalogosan vagy biciklivel közlekedünk, gondoljunk arra, hogy a sötét ruhákban nehezebben vesznek észre az autósok. Gyalogosan ne lépjünk le hirtelen az úttestre, különösen takarásból ne. Ha lehet, a kabáton, táskán érdemes fényvisszaverő csíkot hordani, hogy sötétben is látszódjunk. Ha biciklivel közlekedünk, mindig legyen biciklink kivilágítva, a küllőkre pedig érdemes fényvisszaverő csíkokat helyezni. A biciklis ruházatunkon szintén legyen fényvisszaverő csík. A kutyasétáltatók tegyenek háziállatukra világító nyakörvet, és a pórázra is érdemes fényvisszaverőt tenni, hogy látszódjon messziről, hol a gazdi és hol a kutya. Úttesten átkelve ne hagyjuk az állatot előre futni, fogjuk szorosan a pórázt és egymás mellett haladjunk az állattal, így könnyebben észrevesznek az autósok.

Óvatosan közlekedjünk, mert a sok lehulló, vizes falevél, ha nem söpörték el a járdáról a tulajdonosok, rettentő csúszásveszélyes lehet, könnyen szenvedhetünk húzódást, végtagtörést. Ingatlantulajdonosként pedig fokozottan figyeljünk oda a járda tisztán tartására. Hajnali pára-, ködlecsapódás, a korai fagyok ugyanis egyik napról a másikra változtathatják veszélyessé az utakat.

2018.11.13.

Balesetbiztosítások