Facebook Share Image

Hogyan előzzük meg a viharkárokat?

Tematikus hírek / Lakás

Nyáron évről-évre egymást érik a kisebb-nagyobb viharok. Fákat tép ki a szél, villanyvezetékeket rongál meg, tetőcserepeket sodor le vagy éppen autónkban tesz kárt. Szezon előtt érdemes felidézni, mikre figyeljünk, illetve mi a teendő baj esetén.

Érdemes nyomon követni az időjárás előrejelzést, mert manapság már egy-két nappal korábban pontosan jelzik a meteorológusok, ha vihar közeledik. Erre érdemes előre felkészülni, megtenni a szükséges óvintézkedéseket!

Soha ne hagyjunk nyitva ablakot, teraszajtót, ha vihar közeledik! Nem csupán a saját lakásunkban érdemes erre odafigyelni, de a társasházak lépcsőházában, pincéjében is ellenőrizzük a nyílászárókat! Erre nem csupán azért van szükség, mert beömlik a víz, hanem azért is, mert a nagyerejű szél betörheti az üvegtáblákat, és akár meg is sebesíthet egy ott tartózkodó embert.

Ha tehetjük, akár a redőnyöket is eresszük le, amíg a vihar el nem vonul, ezzel is védeni tudjuk az üveget. Így még akkor sem esik kár, ha például egy faágat tör le a szél, és csap a ház falának.

Vihar előtt tegyünk garázsba az autónkat, vagy parkoljunk biztonságos helyre, ahol nincs fa a gépkocsi fölött. Egy kidőlt fa, letört faág nagy kárt okozhat ugyanis autónkban. Az ilyen esetekre is gondolva nem árt, ha kötünk casco biztosítást.

Ellenőrizzük a lakásbiztosításunkat is, milyen viharkár esetén fizet biztosítónk. Ha szükséges, kössünk kiegészítő biztosítást!

Vihar alatt kapcsoljuk ki a televíziót, számítógépet, és lehetőleg húzzuk is ki a vezetékeiket a falból! Ezzel egy esetleges villámcsapás okozta kárt, tűzesetet is megelőzhetünk.

Gondot okoz egy nagyobb áramszünet is, márpedig vihar idején, ha elszakad egy vezeték, mert rádőlt egy fa, könnyen órákra áram nélkül maradhatunk. Mindig tartsunk jégakkukat a mélyhűtőben, hogy szükség esetén a leggyorsabban romló, legdrágább élelmiszereket megóvjuk a kiolvadástól, megromlástól.

A kertben is nézzünk szét, a bútorokat helyezzük biztonságba, csakúgy, mint a könnyen felboruló cserepeket, kaspókat, műanyag kerti játékokat. Abból is kárunk származhat, ha egy elszabadult műanyag szék a kiskertbe csapódik, és kitöri például a gyümölcstől roskadozó málnabokrot.

A hirtelen lezúduló csapadék is nagy bajt okozhat, eláraszthatja a víz a pincét, garázst, műhelyt. A mélyen fekvő helyiségekben ezért pakoljuk például raklapra értékeinket.

Mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj?

Amennyiben viharkárunk keletkezik, haladéktalanul értesítsük biztosítónkat! Készítsük elő biztosítási kötvényünket, valamint ha muszáj hozzányúlnunk a helyszínhez, például fel kell söpörnünk az összetört ablaktábla cserepeit, vagy el kellett hirtelen oltani egy elektromos tüzet, és utána fel kellene söpörni a habot, homokot, akkor előbb készítsünk fényképeket az eredeti helyszínről, a kárról. A képeket úgy készítsük el, hogy a dátum szerepeljen a fotókon!

Segítjük azzal a kárfelmérést végző szakember munkáját, ha meghatározzuk körülbelül a kár értékét, például mennyibe került az elromlott számítógép, amibe villám csapott.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy megfelelő biztosításokkal felkészüljünk a váratlan eseményekre is! Egy hirtelen lecsapó nyári vihar hatalmas károkat tud okozni, elég ha a híradásokat figyeljük. Óvjuk értékeinket, és időről időre vizsgáljuk is felül a megkötött biztosításokat, mindig aktualizálva, kiegészítve azt. Így mindig lesz, aki segítsen nekünk a bajban.

2017.05.30.

Megbízható lakásbiztosítást keres?

Egyénileg alakítható csomagok, gyors és magas színvonalú kárrendezés, kedvezmények.