Facebook Share Image

Hogyan könnyítsük meg a szabadság utáni munkába történő visszatérést?

Tematikus hírek / Család

Jó esetben a nyaralás a teljes kikapcsolódásról, a feltöltődésről szól. A munkába visszatérés azonban sokszor nem könnyű és úgy érezhetjük magunkat mint egy partra vetett hal.

A munkába való visszatérés általában nem egyszerű, hiszen a szabadság alatt megszoktuk, hogy saját magunk osszuk be az időnket, nem sürgetnek minket a határidők és jó esetben azt csinálunk amit akarunk. A munkahelyre visszaérkezéskor sokszor nem találjuk a helyünket, csak téblábolunk, miközben várnak ránk a feladatok. Ha megfogadja tippjeinket, könnyebb lesz a váltás.

A szabadság utáni első munkanap általában nem az intenzív munkavégzéssel, hanem önmagunk utolérésével telik. Ennek szellemében a konkrét feladatvégzés helyett inkább a rendszerezésre összpontosítsunk!

1. Olvassuk el az összes emailt és válogassuk ki, melyik igényel választ, melyik feladatvégzést. A felesleges leveleket töröljük.

2. Nézzük át a naptárt, milyen határidős feladatok és találkozók, megbeszélések várnak ránk az első héten. Írjunk listát, milyen feladatokat kell addig elvégezni, hogyan kell felkészülni.

3. Rakjunk rendet az íróasztalunkon! Amíg nem voltunk a munkahelyünkön, lehet, hogy más is használta az asztalt, esetleg a felhalmozódott posta, számlák, tennivalók, munkatársi üzenetek tengerében kell sort vágni. Dobjuk ki, ami nem kell, rendezzük mappába az iratokat, a feladatokat pedig rendezzük be határidő és fontossági sorrend szerint.

4. Határozzuk meg a prioritási sorrendet! Az első nap akár egy hétnyi tennivaló is a nyakunkba szakadhat. Ne merüljünk el a feladatok nyomasztó súlya alatt! Írjuk be a naptárba, mely napon milyen feladatokat kell elvégezni, és mindig csak az aznapi teendőre koncentráljunk. Ha előre látjuk, hogy túl sok a határidős tennivaló, az ügyfél, megbízó vagy a főnök felé jelezzük, most tértünk vissza a szabadságról, hozzáláttunk a munkához, de a kért határidőre nem fogjuk tudni elvégezni. Jelöljük meg azt a napot, amikorra kész lesz a munka, lehetőleg már az első héten. Így látják, hogy foglalkozunk vele.

5. Nincs annál rosszabb, mint amikor nyakunkba szakad a rengeteg munka. Pár nap után úgy érezhetjük, fáradtabbak vagyunk, mint a szabadság előtt. Ennek megakadályozása érdekében ne túlórázzunk már az első nap. Sőt, találjunk ki az estékre jó programokat, amikre gondolva gyorsabb munkavégzésre sarkallhatjuk magunkat.

+1: Ne az első napon tartsunk mindenkinek élménybeszámolót, sem a munkahelyen, se a rokonoknak, barátoknak telefonon, különösen munkaidőben ne. Aki kérdezi, mi volt, csak röviden válaszoljunk, és ígérjük meg, hogy majd egy alkalmas időben hosszabb élménybeszámolót is tartunk, vagy mondjuk el, hol láthatók fotók, például az Instagram vagy a Facebook oldalunkon. Ne áradozzunk a szabadságunkról azoknak a kollégáknak se, akik még az idén nem utaztak sehová, vagy épp minket helyettesítettek.