Facebook Share Image

Hogyan szoktassuk vissza a gyerekeket a suliba?

Tematikus hírek / Család

A gyerekek szempontjából hamar elröppent a nyári szünet, azért ez hosszú idő. Emiatt sokat felejtenek a diákok a korábban tanultakból. Érdemes már augusztusban elkezdeni az ismétlést.

Annak érdekében, hogy sikeresen visszaszokjanak az iskolába, érdemes már augusztusban elkezdeni a közös készülődést.

Nyáron hajlamosak vagyunk lazítani a napirenden. Sok gyerek szeret lustálkodni, későn kelni, délután lesz élénk, este pedig későn fekszik le. Ez azért alakul így ki, mert kánikulában sokkal jobban esik este sétálni, kerékpározni, grillezni, amikor már hűvösebb az idő. Az augusztusi extrém időjárás is hozzájárult ehhez, emiatt különösen nehéz dolguk van idén a szülőknek.

Ha több órát is elcsúszik a napirend, nagyon nehéz lesz visszazökkenni a szeptemberi koránkelésbe. Ennek érdekében augusztusban már igyekezzünk rendszert vinni a hétköznapokba, főleg az utolsó két hétben. Keltsük fel korábban a gyermeket, először 10-kor, majd 9-kor, végül az iskolakezdés előtti napokban már fél 8-8-kor. Ezzel párhuzamosan küldjük egyre korábban aludni, hogy jól kipihenje magát minden nap. Így a szeptember 3-i fél 7-es, 7-es kelés nem lesz annyira megterhelő. Akinek ennél korábban kell kelnie, az természetesen a saját időpontjához igazítsa a reggeli ébresztőket.

A felkészülést kezdjük ismétléssel, minden nap vegyen elő a gyerek egy fő tantárgyat, ismételje át a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat. Adjunk fel egy-egy feladatot, amit időre el kell végezni. Elegendő, ha minden nap csak egy órát foglalkozunk tanulással, a lényeg, hogy előjöjjenek a tudnivalók. Erre azért is szükség van, mert sok iskolában év eleji szintfelméréssel kezdik a gyerekek az évet, és hátrányba kerülnek, ha mindjárt egy rossz jeggyel indítanak.

Érdemes az alapokkal is foglalkozni, például kérdezzünk bele a szorzótáblába, olvastassuk hangosan a gyermeket, mindegy miből, lehet az könyv, újság vagy az ebédrecept.

A ráhangolódást segíti, ha együtt vásárolunk be az iskolába. Így lélekben már a diákok is készülődnek.

Ha a kicsi egyedül megy haza, esetleg ez lesz majd az első alkalom az önállósodás felé, vegyük át együtt az útvonalat, a közlekedési szabályokat.

A zsebpénz összegének meghatározása, egy esetleges emelés szintén pozitívan hat a gyerkőcökre, az első napok alatt, amikor nincs sok tanulnivaló, szívesen időznek az iskolai büfében is.

Beszélgessünk is a suliról, mi volt jó a tavalyi évben, min kellene változtatni idén. Ki mellé szeretne ülni idén, esetleg a legjobb barátját át is hívhatja iskolakezdés előtt, hogy addigra legyen új, közös élményük, ha nem találkoztak a nyáron.

A lényeg, hogy pozitív dolgokhoz kapcsoljuk a sulikezdést, hogy az első napok izgalma feledtesse a koránkelés nehézségeit.

Gondoljunk arra is, hogy az iskolában nem leszünk minden percben gyermekünk mellett. Hívjuk fel a figyelmét a baleseti veszélyforrásokra, és lehetőség szerint kössünk a számára egy rászabott diákbiztosítást.

2018.08.15.

SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás