Facebook Share Image

Hogyan válasszunk használt autót?

Tematikus hírek / Autó

Hamarosan eljön a tavasz, sokan kezdenek el ilyenkor használt autókat nézegetni. Ahhoz, hogy ár/érték arányban jó vételhez jussunk, tudatosan fel kell előre készülni, és nem árt, ha szakértői segítséget is igénybe veszünk.

hasznalt-auto-vasarlas_web.jpg

Ha használt autót vásárolnánk, először is gondoljuk át, mire használjuk majd az autót, és ahhoz milyen típusú gépkocsira lesz szükségünk. A használt autókra igaz az a mondás, hogy sokkal inkább állapotot, mintsem márkát veszünk. Emiatt mindenképpen legalább 2-3 márkában gondolkodjunk.

Gondoljuk végig, mennyit fogjuk egy évben használni a gépkocsit. Azzal járunk mindennap munkába, a városon belül, dugózva, de külföldre nem mennénk vele? Vagy rendszeresen az ország egyik feléből a másikba fogunk furikázni, hogy lebonyolítsuk az üzleteinket? Esetleg egy hétvégi, második autót szeretnénk? Szükség van nagy csomagtartóra, vagy inkább egy kis városi autó lesz a nyerő, amivel könnyű parkolni?

Fontos szempont az is, hányan használjuk rendszeresen az autót. Ha csak ketten, akkor elég egy háromajtós is, míg, ha 6-7 fős, nagy családban kell gondolkodni, akkor az egyterűek jöhetnek szóba.

Határozzuk meg előre azt is, mik a számunkra nélkülözhetetlen funkciók. Például szükség van-e arra, hogy állítható legyen a vezetőülés magassága, hány légzsák legyen, szeretnénk-e ülésfűtést, tempomatot vagy tolatóradart. Mindenképp olyan autót válasszunk, ami klímás, mert az utólagos beszerelése drága.

Gondoljuk át, mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, hogy autót vásároljunk. Ebből vonjunk le legalább 200 ezer forintot, így futja majd az átírás költségeire, és az esetleges, utólag kiderülő kisebb javításokra, cserékre is.

Ezek mentén a paraméterek mentén nézzük meg, hogy milyen márkák és hány éves autók jöhetnek szóba. Elsőre ne riadjunk meg egy idősebb autó vételétől se, ez csak akkor legyen szempont, ha a meglévőt szeretnénk fiatalabbra cserélni. Első autónak egy jól karbantartott, szervizelt, idősebb autó is kiváló megoldás lehet. Ugyanazért a pénzért ugyanis egy idősebb, de sokkal jobban felszerelt, biztonságosabb, megbízhatóbb autóhoz juthatunk.

Válasszunk ki 3-4 autót, ami a képek, leírások alapján jónak tűnhetnek és nézzük meg őket személyesen. Ha nem értünk az autókhoz, vigyünk magunkkal egy szakembert, aki a helyszínen át tudja nézni az autót. Egy értő szem számára feltűnik, ha árnyalatában eltér a festés, ez például arra utal, hogy korábban összetört az autó. Ellenőrizzük, nem pörgették-e vissza a kilométer számlálót, vagy nincs-e kivágva a légzsák szalagja, amit csak ollóval lehet eltüntetni, ha már egyszer kinyílt. Figyeljük a hegesztésnyomokat, a szigeteléseket. Ahol eltérés van, ott javítva lett az autó.

Önmagában attól ne ijedjünk meg, ha korábban összetört a gépkocsi, hiszen lehet, hogy szakszerűen javítva lett. De ilyenkor mindenképpen kérjük ki egy szakértő véleményét, nehogy olyan rejtett sérülése legyen az autónak ami veszélyt jelenthet.

Mindenképp nyissuk fel a motorháztetőt, ellenőrizzük, nem sérült-e például az ablakmosó tartály, nincsenek-e szétcsúszva a csövek. Ezek is ugyanis egy korábbi ütközés jelei. Járassuk a motort, nézzük meg, indul-e egyből, egyenletesen jár-e. Ellenőrizzük a váltót, könnyen a helyére megy-e.

Ha felfedezünk bizonyos hibákat, kérjük ki szakember segítségét a javítási költségeket illetően. Bontott vagy utángyártott alkatrészekkel lehet, hogy párezer forintból újjávarázsolható egy autó, míg nagyobb költségekbe nem biztos, hogy érdemes belemenni.

Nézzük át a szervízkönyvet, majd menjünk el egy próbajáratra az autóval.

A számunkra új autóra azonnal kössük meg a kötelező biztosítást, és lehetőség szerint a cascót is.

2018.02.07.

SIGNAL Gépjárműbiztosítások