Facebook Share Image

Hosszú hétvége, utazás – mire figyeljünk?

Tematikus hírek / Család

Hamarosan két hosszú hétvége is a rendelkezésünkre áll, hogy pihenéssel, utazással frissüljünk fel. Egy 4 napos hétvége belföldi, de kár külföldi útra is elegendő idő. Íme néhány jótanács, hogy minden a legnagyobb rendben legyen.

Otthoni teendők

Ha több napra felügyelet nélkül hagyjuk a lakásunkat, érdemes erről egy megbízható szomszédot, rokont vagy ismerőst tájékoztatni. Kérjük meg, hogy alkalmanként nézzen körül, szedje ki az újságokat a postaládából, etesse meg az állatokat. Érdemes egy időzített kapcsolót beüzemelni, ami a lakás egyik vagy másik pontján villanyt kapcsol, így kívülről úgy tűnhet, hogy van otthon valaki. A betörők általában nem próbálkoznak olyan helyen, ahol ég a villany. Már léteznek olyan okos alklmazások is, melyek segítségével okostelefonunkon láthatjuk ha pl: jelez a riasztó vagy bármilyen esemény történik lakásunkban. Sőt ezeknek az alkalmazásoknak a segítségével akár egy villanykapcsolót is fel/le kapcsolhatunk okostelefonnal.

Indulás előtt csukjuk be az ablakokat, húzzuk le a redőnyt, kapcsoljuk be a riasztót. Ellenőrizzük, nem hagytuk-e égve a gázt, nem csöpög-e a csap és jól záródott-e a hűtő ajtaja. Kellemetlen, ha leolvad a hűtő, mire hazaérünk.

Külföldön

Ha külföldön veszünk fel pénzt nagyon vigyázzunk, mert általában a bankok rosszul váltják a forintot, jelentős összeget ráfizethetünk a kinti pénzfelvételre. Inkább csak bankkártyás fizetésre használjuk a kártyát, és még indulás előtt, itthon váltuk át a szükséges valutát.

Ha fapados légitársasággal utazunk, érdemes kifizetni a priority szolgáltatást. Így nem csupán elsőbbségi beszállás illet meg, vagyis kevesebbet kell sorban állni, de biztos, hogy felvihetjük a fedélzetre a kézipoggyászunkat, így az nem fog elkeveredni. Egy 3-4 napos út esetében nagy bosszúságot okozhat, ha leszálláskor kiderül, hogy a csomagunk nem utazott velünk. Fontos tudni, hogy például a Wizz Air november 1-től vezeti be, hogy a fedélzetre csak egy kis hátizsák vihető, a gurulós bőröndöt pedig csak a priority utasok vihetik magukkal. Ezzel párhuzamosan a feladott csomagoknál bevezették a max. 10 kg-os súlyhatárt is, így 10, 20 és 32 kg-os csomagokat adhatunk fel.

Pár napos út esetében lehetőleg ne sokat vásároljunk külföldön, mert jelentős pótdíjat kell fizetni, ha a bőröndünk átlépi a súlykorlátot. Ha szeretnénk, inkább a duty free shopokban nézzünk szét, a vámmentes árut ugyanis garantáltan felvihetjük a fedélzetre.

Néhány nap alatt is előfordulhat váratlan baleset, így a balesetbiztosításon nem érdemes spórolni. Ellenkező esetben egy szerencsétlen alkalom, egy rossz mozdulat miatt borsos, akár több millió forintra rúgó kórházi számlát kell kifizetnünk.

Belföldön

Belföldre többnyire autóval utaznak a családok. Indulás előtt feltétlenül vizsgáljuk át a gépkocsit, minden izzó ég-e, megfelelő-e a keréknyomás és van-e elég benzin a kocsiban. Ha már indulás előtt nem indul elsőre az autó, érdemes inkább kicseréltetni az akkumulátort, nehogy a puszta közepén ne induljon be újra. Legyen nálunk a biztosítónk elérhetősége, ahol a cascót megkötöttük, vész esetén tudnak segíteni, szervízt ajánlani vagy autómentőt küldeni.

Néhány napra nem érdemes túl sok holmit, drága felszereléseket magunkkal vinni, de ha például imádunk fotózni, a drága felszerelésre mindenképpen kössünk biztosítást.

2018.10.16.

Utasbiztosítások