Facebook Share Image

Idén mindannyian kicsit tudatosabbak lettünk – de vajon meddig?

Tematikus hírek / Megtakarítás

Ha valamit megtanított a 2020-as év, akkor az az, hogy bármelyik pillanatban anyagilag kiszolgáltatottá válhatunk, amire érdemes időben felkészülni.

A koronavírus járvány és annak gazdasági következményei jelentősen átalakították fogyasztói magatartásunkat: ha kényszerűen is, de nagyjából mindenki megtakarítóvá vált, hiszen nem volt lehetőségünk nyaralásra, társasági életre költeni, egy ideig még a munkába járás költségét is megspórolhattuk. Sokan félelemből ennél is jobban lecsökkentették kiadásaikat, tartva a járvány gazdasági következményeitől. De vajon meddig maradunk pénzügyileg tudatosak?

tudatos életvezetés 4Ha valamit megtanított a 2020-as év, akkor az az, hogy bármelyik pillanatban anyagilag kiszolgáltatottá válhatunk, amire érdemes időben felkészülni. Mindenkiben megnőtt a biztonság és tervezhetőség iránti igény. Akár „szuper megtakarító”, akár „adósság csökkentő”, akár „nagy költekező” típus vagy, most valóban elérkezett az idő arra, hogy tudatosítsd pénzkezelési szokásaidat és megtaláld a céljaidnak leginkább megfelelő befektetési formát.

Bár a pandémia elsősorban a rövidtávú, néhány hónapra elegendő megtakarítások fontosságára irányította rá a figyelmet, fontos, hogy rendelkezzünk közép- és hosszútávú megtakarítási célokkal is. Ez lehet a lakásvásárláshoz szükséges önerő, vagy akár a kényelmes nyugdíjas évek megteremtése.

A megtakarítási céloknak megfelelő pénzügyi termék megtalálása persze nem egyszerű feladat. Az időben elkezdett, akár kis összegű megtakarításoknak kitűnő eszközei a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások, melyek esetében megbízott vagyonkezelők foglalkoznak befektetésünkkel napi szinten, vagyis profi befektetésre tehetünk szert akár szaktudás nélkül is! Nagy előnye ezeknek a termékeknek az is, hogy a profi befektetés mellé haláleseti, vagy akár rokkantsági védelmet is nyújtanak, ami igen nagy segítséget jelenthet egy súlyos szerencsétlenségnél.

A unit-linked biztosítás egy megtakarításra ösztönző rendszer, az ügyfél megtakarítási fegyelmét erősíti. Ez szintén nyomós érv a pénzügyi termék mellett, hiszen segítenek kitartani a kitűzött pénzügyi céljaink mellett, sőt, a többletmegtakarítások után még akár prémiumot is jóváírnak a számlánkon.

A hosszú távú megtakarítási célok közül a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam is támogatja. A nyugdíjbiztosítások után adókedvezmény vehető igénybe. Ennek mértéke az adóévben beérkezett összeg 20%-a, maximum évi 130 000 forint. Minél hamarabb kezdünk el saját nyugdíjas éveinkre megtakarítani, annál kisebb összeget kell havonta félretennünk, így nem szab gátat egyéb céljaink megvalósításában. A nyugdíjbiztosítás mellett szól az is, hogy ha emelkedik a nyugdíjkorhatár, akkor is a szerződéskötés időpontjában érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor juthatunk a megtakarításhoz. Emellett a nyugdíjbiztosítással, nemcsak méltó nyugdíjas éveinkről, gondoskodhatunk, de életbiztosítási és rokkatsági védelmben is részesülünk.

A hagyományos életbiztosításhoz hasonlóan, a nyugdíjbiztosításnál is megjelölhető, hogy ki a haláleseti kedvezményezett, vagyis tragédia esetén, ki örökli az összegyűlt megtakarítást. Ilyen rendelkezés esetén az örökös hagyatéki eljáráson kívül megkapja a pénzt, és örökösödési illetéket sem kell fizetnie utána.

Ha te is fontolgatod, hogy nyugdíjbiztosítást köss, de további kérdéseid vannak, kérjük, kattints az alábbi linkre, és kérj ingyenes tanácsot:

www.signal.hu/hu/tudatospillanatok/

2020.10.26.

SIGNAL IDUNA Nyugdíjprogram