Facebook Share Image

Így csökkentsd ökológiai lábnyomodat!

Tematikus hírek / Család

Ha ismerjük az ökológiai lábnyomunk méretét, akkor egy kis odafigyeléssel csökkenteni is tudjuk azt.

Környezetvédelem

Becslések szerint 2,2 Föld lenne szükséges a világ lakosságának fenntartásához, ha mindenki úgy élne, mint mi Magyarországon. Az élelmiszerfogyasztás, a vízhasználat, a hulladék és a közlekedés területén fenntarthatóbb napi tevékenységre, új szokásokra lenne szükség. Ezek elsajátítását akár már ma elkezdheted.

1. Kerüld az egyszer használatos műanyagokat

Tudtad, hogy a valaha gyártott összes műanyag még mindig létezik? Még az is, amit elégettek és mérgező részecskévé vált. A műanyagot nem tudja Földünk megemészteni. Ráadásul a műanyag szatyrokat, zacskókat, szívószálakat, vizespalackokat jellemzően egyszer használjuk, aztán eldobjuk őket. Váltsd le tehát ezeket többször hasznosíthatóra, legyen az vizespalack, bevásárlótáska vagy a gyümölcsök-zöldségek tárolására használt zacskó.

2. Egyél kevesebb húst

A húsipar az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása, de a túlzott vízhasználat és a talajromlás is a számlájára írható. Csökkentsd ökológiai lábnyomodat azzal, hogy bevezetsz vegetáriánus étkezési napokat, valamint próbálj helyi húsforrásokra támaszkodni.

3. Termelj kevesebb hulladékot

Magyarországon lakosonként 1624 kg hulladék keletkezett 2016-ban, amivel szerencsére az EU legjobbjai közé tartozunk: az uniós átlag közel öt tonna lakosonként. Ezt természetesen erősen meghatározza az ország gazdasági szerkezete. Míg az EU-ban az összes hulladék 8%-át termelik a háztartások, hazánkban ez az arány 18%.

Vegyük ki a részünket a hulladék csökkentéséből. Vásárolj például kevesebb csomagolt élelmiszert, próbálj komposztálni. A fürdőszobai termékek csomagolását is kiválthatod, ha saját magad készítesz például kozmetikumokat, de főleg, ha elkerülöd a felesleges termékek megvásárlását.

4. Gyűjts szelektíven, támogasd az újrahasznosítást

Az újrahasznosítás hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez, és csökkenti a levegő és víz szennyeződését. A szelektív hulladékok újrafeldolgozásával is jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg. Ne csak a műanyagot és papírt gyűjtsd szelektíven, de az üveget is!

5. Javítsd meg, ne dobd ki

Mielőtt kidobnál valamit, legyen az műszaki cikk, ruhanemű, cipő, gondold meg, hogy nem lehet-e esetleg megjavíttatni, továbbadni, vagy másképpen hasznosítani.

6. Autózz kevesebbet

Ha csak teheted, válassz más közlekedési eszközt, mint az autót. Sétával, biciklizéssel még a szervezetednek is jót teszel. Ha muszáj volán mögé ülnöd, szervezz magad mellé útitársat, vagy próbálj minél több ügyet elintézni egy körben. Ha pedig végképp autóhoz kötött az életed, érdemes lehet elektromos járműre váltanod.

7. Használj kevesebb vizet

Fürdés helyett inkább zuhanyozz, folyó víz helyett inkább mosogatógépet használj, lehetőség szerint a mosógépet is cseréld le magasabb energiaosztályú berendezésre, de addig is, csak tele gépet kapcsolj be. A kertbe is érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek kevesebb vízzel is beérik. Az ilyen lépésekkel a vízfogyasztás jelentősen csökkenthető.

8. Támogasd a helyit

Az általunk vásárolt tárgyak, termékek többet utaznak, mint mi magunk. A ruhák, élelmiszerek, egyéb árucikkek szállításának óriási az ökológiai lábnyoma. Próbálj minél több árucikket helyi termelőtől, gyártótól beszerezni, járj többet piacra.

Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez kiszámítható egyéni szinten is. Ez a szám egyben azt is elmondja, ha a Földön mindenki úgy élne, mint én, akkor hány Földre lenne szüksége az emberiségnek. Ma már számtalan ökológiai lábnyom számítással foglalkozó oldal létezik, az egyiket itt éred el.

2020.03.12.

SIGNAL Lakossági biztosítások