Facebook Share Image

Így előzd meg az ünnepi tüzeket!

Tematikus hírek / Otthon

A karácsonyi lakástüzek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. Nézzünk néhány hasznos tippet, hogy mire figyeljünk.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, télen ez a szám azonban a duplájára emelkedik. Az adventi időszakban és karácsonyt követően megnő a tűzesetek száma. Ennek több oka van, egyrészt többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Idén ez ráadásul különösen igaz. A tűzesetek jelentős része ugyanakkor egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Nézzük, hogyan!

Lakástűz karácsony web

Adventi koszorúk esetén fontos, hogy a gyertyák alatt tűzálló alátét legyen. Soha ne hagyjuk égve a gyertyát, ha elhagyjuk a helyiséget, továbbá a koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy.

Tüzet okozhat az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése is. Fényfüzéreket mindig csak megbízható helyen vásároljunk. Ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ügyeljünk arra is, hogy az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá. Ha égőt kell cserélni, mindig húzzuk ki a füzért a konnektorból. Ha pedig alszunk vagy elhagyjuk a lakást, az izzósort és az elektromos díszeket válasszuk le a hálózatról.

Gyakran a sütés és a főzés vezet tűzhöz, de egy tűzhelyen felejtett edény is füstmérgezéshez vezethet. Éppen ezért főzés közben érdemes időzítőt beállítani, hogy ne felejtsük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

A karácsonyfa tüzek megelőzésére érdemes a vágott fenyőt lehetőség szerint vizes tartóba helyezni, így a fa nedvességtartalma megőrizhető. Nem érdemes túl hamar beszerezni a fát, hiszen egy frissen vágott karácsonyfa hosszabb ideig nedves marad. Műfenyőből válasszunk tűzálló anyagból készültet. Megfelelő helyre állítsuk a fát, radiátorok és a szellőzőnyílások közelében például gyorsabban kiszáradnak. Gondoskodjunk a karácsonyfa stabilitásáról is, szükség esetén rögzítsük a fát. A fán lehetőleg ne gyújtsunk gyertyát, csillagszórót.

Teszteljük a füstjelzőnket, győződjünk meg róla, hogy megfelelő helyen vannak és működőképesek.

2020.12.09.

SIGNAL IDUNA lakásbiztosítások