Facebook Share Image

Így előzzük meg a háztartási baleseteket!

Tematikus hírek / Család

A legtöbb baleset otthon következik be, a mindennapi háztartási tevékenységek ugyanis rengeteg kisebb-nagyobb sérüléshez vezethetnek. Figyeljünk oda, ha pedig megtörtént a baj, jó, ha tudjuk, mit kell tenni.

Tudta, hogy otthonában közel háromszor annyi ember sérül meg, mint ahányan közúti balesetet szenvednek? Sokszor banális, hétköznapi tevékenységek vezetnek komoly sérülésekhez.

Szúrt, vágott sérülések

A leggyakoribb baleseti forrás, amikor az olló, kés megcsúszik a kezünkben és elvágja azt. Számos helyzet adódik a mindennapokban, amikor oda kell figyelnünk. Például a főzés előkészítésekor, amikor az alapanyagokat vágjuk fel, ne hagyjuk, hogy bármi is elterelje a figyelmünket, különben könnyen a kezünkbe vághatunk.

Ősszel sok tennivaló van a kertben is, vissza kell vágni az elszáradt töveket, ágakat a bokrokon, fákon. A metszőolló is nagyon éles, így ezzel is óvatosan bánjunk. Ha tüskés, szúrós növényekkel dolgozunk, mindig viseljünk védőkesztyűt!

Ha elvágtuk a kezünket, mindig fertőtlenítsük le és ragasszuk le. Mélyebb, nagyobb sérülést mindenképpen mutassunk meg orvosnak! Lehet, hogy össze kell varrni, ragasztani a sebet, ha pedig például rozsdás konzervdoboz okozta a sérülést, előfordulhat, hogy Tetanusz injekciót is kapunk, hogy elkerüljük a vérmérgezést.

Esés

Az őszi nagytakarítás, a gyümölcsök leszedésekor, a kerti munkák során óvatosan másszunk létrára! Mindig válasszunk megfelelő, biztonságos eszközöket, például ne az asztalra helyezett szék tetején egyensúlyozva akarjuk elérni a karnist. A létra álljon stabilan, ha van segítőnk, fogja meg a szárát, amíg rajta állunk.

Égési sérülések

Szintén gyakori balesetforrás, amikor főzés, sütés közben ránk fröccsen az olaj vagy kiömlik a forró víz. Nagyon komoly égési sérüléseket lehet szerezni, így nagyon oda kell figyelni mindenre, ami forró. Lehetőleg viseljünk tűzálló védőkesztyűt, ha forró tárgyhoz érünk.

Ha égési sérülés ér minket, a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük hűteni a sérült bőrfelületet. Minél nagyobb területen égett meg a bőr, annál hosszabb ideig kell hűteni. Ha csak a kezünkre fröccsent az olaj, azt is két-három percig tartsuk a csap alá.

Ha nagyobb felületen vagy mélyebben égtünk meg, azonnal hívjunk orvost vagy menjünk el a legközelebbi baleseti sebészetre!

Elcsúszás

Jobb esetben csak ficam, de rosszabb esetben végtagtörés is könnyen bekövetkezhet otthon, ha elcsúszunk a kövön. Számtalan banális helyzetből lehet baleset: kilépünk a vizes kőre a zuhanyzóból, mosogatás közben víz kerül a kőre, főzés közben lecsöpög az olaj, és megcsúszunk.

Megelőzésképpen viseljünk otthon gumipapucsot, ha pedig látjuk, hogy a kőre víz vagy bármilyen anyag került, azt haladéktalanul töröljük fel.

Ütés

Vigyázzunk a kihúzott fiókokkal, a nyitva hagyott szekrény ajtókkal is, mert könnyen beverhetjük a fejünket! A fejsérülés erősen vérezhet, így minden esetben szorítsunk rá törölközőt és haladéktalanul mutassuk meg a sérülést orvosnak! Megelőzésképpen pedig mindig csukjuk be a fiókokat, szekrényeket!

2017.09.06.

Balesetbiztosítás