Facebook Share Image

Így előzzük meg az iskolai baleseteket!

Tematikus hírek / Család

Az iskolában számos baleseti veszélyforrás van. A folyosón rohangálás közben vagy az udvaron, könnyen megsérülhetnek a gyerekek. Az alábbiakban a leggyakoribb iskolai baleseti forrásokról és megelőzésükről olvashatnak.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai alapján az 5 és 19 éves korosztálynál a vezető halálok a véletlen baleset. Ez okozza ennek a korosztálynak a halálát az esetek egyharmadában. A halált nem okozó balesetek tekintetében is elgondolkodtató adatok születtek, éves szinten több mint 400 ezer fiatal részesült járóbeteg-ellátásban, míg közel 50 ezer kórházba is került.

A leggyakoribb iskolai baleset az elesés, ezt követi a dobás és a szúrás. Érdekes adat, hogy a fiúk esetében a legtöbb baleset edzés következtében történik, majd az iskola a leggyakoribb helyszín, a harmadik pedig az otthon. A lányokat viszont legtöbbször otthon éri baleset. A szakemberek szerint a sérülések 30 százaléka megelőzhető lenne, ezért is nagyon fontos, hogy a gyerekeket időben megtanítsuk a balesetmegelőzésre.

Mik a leggyakoribb balesetek az iskolában?

Szeptemberben, amikor visszatérnek a gyerekek az iskolapadba, nehéz újra visszaállni a rendre, fegyelemre. Emiatt sok baleset történik. Az iskolai folyosón való rohangálás, egymás lökdösése, elgáncsolása következtében könnyen sérülnek a fogak, törhetnek a végtagok. Ugyanígy veszélyes a lépcsőn rohangászás, 2-3 lépcsőfok átugrása.

A körző, vonalzó is gyakran alakul át fegyverré, de a baleseti sebészeten gyakran találkoznak ceruza okozta sérülésekkel: szúrás következtében kitörik a ceruza hegye és a bőr alá fúródik, amit később orvosnak kell eltávolítania.

A fabútorokból szálkát lehet szerezni, de ami a legveszélyesebb, az a széken való hintázás, a padokon ugrálás.

A tornaórákon gyakori a rándulás, ficam, de a labda elkapása közben törhetnek az ujjpercek is akkor is, ha szabályosan játszanak a gyerekek. Nem is beszélve a bordásfalról, a kötélről és a szekrényről.

Hogyan előzzük meg a baleseteket?

Nem véletlen, hogy az iskolában annyi szabályt be kell tartani. Erre már készítsük fel nyár végén a csemeténket! Míg a vakáció alatt jó szaladgálni, gördeszkázni, fára mászni, az iskolában erre már nem kerülhet sor.

Mivel nem leszünk ott napközben a gyerekekkel, a legfontosabb, hogy megértsék, a tanároknak szót kell fogadni nemcsak órák alatt, de a szünetben is. Nem szabad rohangálni, ugrálni, hősködni. Különösen a fiúk szeretnek csatázni, erőt fitogtatni, aminek sokszor baleset a vége. A barátok között könnyen elkapja őket a hév, és az otthon oly szótlan, rendes gyerek is könnyen beáll lökdösődni, rohangálni, ha a többiektől ezt látja.

A taneszközöket mindig rendeltetésszerűen kell használni. Figyelmeztessük gyermekünket, hogy óra alatt, ha unatkozik sem szabad a másikat ceruzával, körzővel, vonalzóval bökdösni. Gyakran okoz szemsérülést, ha egy hadonászó gyerek nem veszi észre, hogy társa közeledik, és véletlenül megsérti könyvvel, vonalzóval, ceruzával.

A tornaórai sérülések sajnos gyakran úgy is bekövetkeznek, ha a gyermek odafigyel tanárára és betartja az utasításokat. Elég egy rossz mozdulat és ficam vagy egy esés következtében végtagtörés történhet.

Sajnos előfordulhatnak fulladásos balesetek is, az ebédlőben, amikor gyorsan étkeznek a gyerekek, közben beszélgetnek, másra figyelnek. Az otthoni étkezések során térjünk ki arra, hogyan kell majd az iskolában is viselkedni.

Az állam által biztosított balesetbiztosítás kiegészítéseképpen jó, ha mi is gondoskodunk gyermekeinkről! A SIGNAL IDUNA diákbiztosításáról itt tudhat meg többet.

2017.08.30.

SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás