Facebook Share Image

Így hagyja hátra otthonát, ha nyaralni indul!

Tematikus hírek / Lakás

Ha elutazunk otthonról, akár csak pár napra is, érdemes egy ismerőst, szomszédot vagy rokont megkérni arra, hogy távollétünkben figyeljen a lakásunkra. Elmondjuk, mire kell a leginkább vigyázni.

Egy trükkös tolvaj könnyen kifigyelheti, ha egy háznál több napig nem tapasztalható semmi mozgás, túlcsordul a reklámújság a postaládában. Azonban nem csupán a betörők okozhatnak kárt az otthonunkban a nyaralásunk alatt. Egy váratlan csőtörés, áramszünet is nagy bajt tud okozni. Épp ezért, ha több napra elutazunk, érdemes megkérni valakit, hogy távolétünkben alkalmanként ellenőrizze, minden rendben van-e.

Annak érdekében, hogy ne legyen szembetűnő az elutazásunk, rendszeresen üríttessük ki a postaládánkat. A redőnyök leeresztése jó megoldás arra, hogy védekezzünk a betörők ellen, sőt egy nagyobb vihar esetén is megóvja az üvegtáblákat. Azonban azt is jelzi, hogy nem tartózkodunk otthon. Célszerű ezért csak azon az oldalon leereszteni a redőnyt vagy behúzni a sötétítő függönyöket, amelyik a legtöbb napot kapja.

Ha nagyobb vihartól óvnánk az ingatlant, akkor azokat az ablaktáblákat védjük redőnnyel, amelyik előtt közvetlenül magas fa áll. Így biztosan nem törik ki az ablaktábla.

Bár jó lenne a megfelelő szellőzésről gondoskodni, még az emeleti ablakokat se hagyjuk nyitva, bukóra sem. Egy hirtelen nyári vihar könnyen betöri az ablaktáblát, esetleg befolyik a lezúduló eső, a jégdarabok. Inkább kérjük meg ismerősünket, rokonunkat, hogy amíg átnézi lakásunkat, szellőztessen egyet, majd gondosan zárja vissza a nyílászárókat.

Nem árt, ha egyszer-egyszer este megy át valaki hozzánk, és kapcsolgatja a villanyokat, így látható, hogy mozgás van a házban. Ugyanakkor egy egyszerű időkapcsoló is jó szolgálatot tehet. Egy-egy szobába helyezzünk digitális időkapcsolót a konnektorba, és állítsuk be, hogy időnként egy-egy este égjen pár szobában a villany. Az időkapcsolót akár egy hétre előre is be tudjuk programozni, különböző időpontokra.

Fontos, hogy a kertünket, a növényeinket is ápolja valaki a távollétünkben. A legfontosabb az alapos öntözés, hiszen a nagy melegben könnyen kiszárad minden. Célszerű kora reggel vagy este intézni a locsolást. Az érett terméseket is jobb leszedni, mert egy hét alatt sok a fán rohadhat, míg a hűtőben vagy a kamrában eláll a gyümölcs. Ha több hétre utazunk el, akkor a fűnyírással, gazolással is érdemes valakit megbízni, a bő öntözés mellett ugyanis könnyen elvadul a kert pár hét alatt.

Lakásunk ellenőrzése azért is fontos, mert így még idejében észrevehető, ha csőtörés történt, vagy áramszünet miatt leolvadt a hűtő. Ilyenkor ismerősünk azonnal tud intézkedni, és nem mi vesszük észre a bajt egy-két hét után, mikor hazatértünk.

Lakásunk ellenőrzése azért is fontos, mert így még idejében észrevehető, ha csőtörés történt, vagy áramszünet miatt leolvadt a hűtő. Ilyenkor ismerősünk azonnal tud intézkedni, és nem mi vesszük észre a bajt egy-két hét után, mikor hazatértünk.

A gondtalan pihenés érdekében lakásbiztosításunkat időről időre vizsgáljuk felül. Ha pedig elutazunk, ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötésről sem.

2017.07.18.

Megbízható lakásbiztosítást keres?

Egyénileg alakítható csomagok, gyors és magas színvonalú kárrendezés, kedvezmények.