Facebook Share Image

Így kerülhetjük el a vadgázolást

Tematikus hírek / Autó

Egy vaddal történő ütközés nem csak az állat elpusztulásával járhat, de autónkban és az autóban utazókban is komoly sérülést okozhat. Nézzük, hogyan tudjuk minimalizálni az ilyen jellegű ütközéseket.

Évente tízezernél is több vadgázolás történik a magyar utakon az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint.

Az állatok elpusztulása mellett egy-egy ilyen baleset az autóban, illetve az abban utazókban is komoly sérüléseket okozhat, de akár végzetes is lehet.

Bár az elhullott állatok jelentős része kisebb testű mezei nyúl, vagy fácán, több ezer őz is elhullik minden évben autóval történő ütközésben.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet a vadgázolások elkerülésére:

  • Vezessünk különösen figyelmesen sötétben: napnyugtától éjfélig, valamint a napkelte előtti és utáni órákban a legmagasabb a vad-gépjármű ütközések kockázata
  • Legyünk különösen körültekintőek azokon a helyeken, ahol tudvalevően nagy a vadállomány, és ahol az utak elválasztják a mezőgazdasági területeket az erdőterülettől
  • Őzek, szarvasok ritkán futnak egyedül! Ha látsz egyet, akkor mások is a közelben lehetnek.
  • Használjunk távolsági fényszórókat éjszaka, ha nincs szembejövő forgalom. Így könnyebben észrevehetjük az úttesten vagy annak közelében lévő vadállatok szemét.
  • Lassítsunk le és dudáljunk hosszan, hogy elriasszuk az állatot
  • Erősen fékezzünk le, de maradjunk a sávunkban, ha vadat észlelünk az úton vagy annak közelében. Sok súlyos baleset történik a kormány elrántásakor.
  • Mindig kössük be a biztonsági övet! A vad-gépjármű balesetben megsérült emberek többsége nincs bekötve.

Ha mégis megtörténik a baj, hívjuk a rendőrséget, ők szükség esetén értesítik az illetékes vadgazdálkodó szervezetet, vadásztársaságot. Vadütközés esetén a gépjárműben esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett casco-biztosítással.

2021.02.04.

SIGNAL Casco biztosítás