Facebook Share Image

Így kerülhető el az egyik leggyakoribb baleset, a szén-monoxid mérgezés

Tematikus hírek / Lakás

Szén-monoxid mérgezés következtében, évente, még mindig több száz ember szorul orvosi ellátásra a fűtési idény alatt.

Sajnos a szén-monoxid-mérgezés a leggyakoribb balesetek közé tartozik Magyarországon. A Katasztrófavédelem október végi közleménye szerint idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Ezen balesetek nagy része néhány egyszerű lépéssel megelőzhető!

Szén-monoxid mérgezés webSzén-monoxid (CO) akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű gázkészülék – legyen az vízmelegítő vagy fűtőeszköz – működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Mivel a szén-monoxid (CO) egy normál körülmények között gáz halmazállapotú, rendkívül mérgező anyag, amely színtelen, szagtalan és íztelen, ezért jelenléte az emberi érzékszervekkel nem mutatható ki.

Bizonyos jelek azonban utalhatnak a jelenlétére: például a helyiséget megtöltő párás, nyirkos, savanyú szagú és meleg levegő, amely a hideg tárgyakon, ablakokon pára formájában kicsapódik. Ha ezt a jelenséget fejfájás és/vagy hányinger kíséri, érdemes szén-monoxid-mérgezésre gyanakodni.

A mérgezés tünetei

 • 200 ppm CO-koncentrációnál: kisebb fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger 2-3 óra múlva.
 • 400 ppm: fejfájás a homlok környékén 1-2 óra múlva, életveszély 3 óra múlva.
 • 800 ppm: szédülés, hányinger és görcsök 45 percen belül, eszméletvesztés 2 órán belül, halál 2-3 órán belül.
 • 1600 ppm: fejfájás, szédülés és hányinger 20 percen belül, halál 1 órán belül.
 • 6400 ppm: fejfájás, szédülés és hányinger 1-2 percen belül, halál 10-15 percen belül.

Mit tegyünk, ha mérgezésre gyanakszunk?

Ha lehetőségünk van még rá, akkor feltétlenül nyissuk ki az összes ajtót és ablakot és kapcsoljuk le az összes fűtőberendezést. Ez után azonnal hagyjuk el az épületet és hívjuk a 112-es számot, vagy a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó számon. Ha magunkon, vagy máson a mérgezés jeleit tapasztaljuk, kérjünk azonnali orvosi segítséget (mentők 104, segélykérő: 112) és tájékoztassuk az orvost, hogy feltételezhetően szén-monoxid-mérgezésről van szó! Semmiképp ne használjuk a gázkészülékeket, amíg azokat nem ellenőrizte a gázszolgáltató vagy az arra jogosult szakkivitelező!

A szén-monoxid mérgezés elkerülése

 • A gázfogyasztó-berendezéseket évente szakemberrel vizsgáltassuk meg, ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul
 • Évente végeztessünk kéményseprést, ami ráadásul bizonyos esetekben ingyenes is
 • Fokozott légzárású nyílászárók, páraelszívó, központi porszívó beszerelése előtt kérjünk szaktervezői véleményt
 • Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. Soha ne tegyünk ilyet!
 • Új tüzelőberendezések beszerzésekor érdemes zárt égésterű gázkészüléket – amely az égéshez szükséges levegőt is közvetlenül a szabadból veszi - választani
 • Ha növelni akarjuk a biztonságunkat, érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni, amely veszély esetén fény- és hangjelzéssel riaszt.

A megfelelő szén-monoxid-érzékelő kiválasztásában segítségünkre lehet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető lista a vásárlásra ajánlott és a vásárlásra nem ajánlott készülékekről. Ezek a listák legutóbb szeptember tizennyolcadikán frissültek.

2020.11.16

SIGNAL lakásbiztosítások