Facebook Share Image

Így készíts személyes pénzügyi naptárat

Tematikus hírek / Megtakarítás

A pénzügyek kezelése senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, de segítségünkre lehet benne egy személyes pénzügyi naptár, így érdemes időt szakítani ennek elkészítésére.

megtakaritas_2_web.jpg

A pénzügyek kezelése senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, sokszor nehéz is, pláne, ha jövedelmünk bizonytalan, vagy nem elegendő. És legyünk őszinték, a pénzügyi tervek készítése meglehetősen unalmas is tud lenni. Érdemes mégis időt szakítani erre, amiben segítségünkre lehet egy személyes pénzügyi naptár.

A pénzügyi kalendár egy olyan eszköz, amely segít nyomon követni pénzügyeinket, de a pénzügyi célok kitűzésében is. Ez lehet éves, havi vagy akár negyedéves is. Praktikus év elején elkészíteni, hiszen ilyenkor könnyű visszatekinteni az előző évre, ami mérceként szolgálhat ahhoz, hogy mennyit fogunk költeni várhatóan ebben az évben.

És íme néhány egyszerű lépés ennek elvégzéséhez.

1. Vizsgáld meg jelenlegi pénzügyi helyzetedetSzemélyes pénzügyi naptárunk elkészítése előtt tisztában kell lennünk aktuális pénzügyi helyzetünkkel. Hogyan fest bankszámla egyenlegünk? Milyen befektetéseink vannak, ha vannak? Mennyi adóssággal rendelkezünk? Van-e hitelkártya-tartozásunk? Milyen a hitelbesorolásunk? Mennyi a bevételünk? Érdemes ezeket lejegyzetelni.

2. Készíts listát az éves fix kiadásokrólEzek azok a kiadások, amelyek minden évben ismétlődően jelentkeznek. Ilyen például a hiteltörlesztés, a rezsi, a lakásbérlet, a tandíjak, a biztosítási díjak, de az adók is. Érdemes feljegyezni ezek esedékességét is, a határidőket felvezetni a naptárba, és akár emlékeztetőket is beállítani.

3. Sorold fel az egyéb tervezett kiadásaidatMiután rögzítetted a minden évben rendszeresen jelentkező kiadásaidat, jegyezd le az egyéb, idei évre tervezetteket is, ami lehet egy nagyobb utazás, az autó cseréje, új bicikli a gyereknek. Érdemes ezekhez a tételekhez egy becsült összeget is rendelni, ami egyfajta korlátot jelent. Írjuk be ezeket is a naptárba. Érdemes havi, heti szintre lebontva vezetni ezeket a kiadásokat, amihez ma már számtalan sablont is találhatunk az interneten.

4. Készíts listát pénzügyi céljaidról isCélul tűzheted ki például, hogy rendezni szeretnéd az összes tartozásodat, vagy kötni szeretnél egy életbiztosítás, esetleg el szeretnél kezdeni félretenni a nyugdíjas éveidre. Írd le ezeket és azt is, hogy miként kívánod elérni. Ne felejts el a váratlan helyzetekre is felkészülni. Általános ökölszabályként ehhez három-hat hónapnyi kiadás fedezéséhez elegendő pénz megtakarítására van szükség.

5. Hozd létre a havi pénzügyi naptárakatMindaz, amit leírtál, tökéletes inputként szolgál a havi pénzügyi naptárad elkészítéséhez. Már csak fel kell osztanod őket az egyes hónapok között.

6. Ragaszkodj a leírtakhozAz egész pénzügyi terv elkészítésének nincs semmi értelme, ha nem fogod használni. Írd be a fizetési határidőket a naptáradba, figyeld a kiadásaidat, próbáld magad tartani a pénzügyi céljaidhoz, hidd el, látni fogod az előnyeit.

2020.12.09.

SIGNAL IDUNA biztosítások