Facebook Share Image

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Tematikus hírek / Autó

Az évszakváltás egyúttal azt is jelenti, hogy ideje felkészítened az autódat is a melegebb időjárásra. Fontos feladat ez, amivel rengeteg potenciális kártól óvhatod meg járművedet, és lehetséges balesetektől magadat, az autódban veled utazókat és a körülötted közlekedőket.

auto-tavasz_web.jpg

A legfrissebb előrejelzések szerint lassan elpakolhatod a télikabátot és a csizmát, jön a tavasz! Az évszakváltás egyúttal azt is jelenti, hogy ideje felkészítened az autódat is a melegebb időjárásra. Fontos feladat ez, amivel rengeteg potenciális kártól óvhatod meg járművedet, és lehetséges balesetektől magadat, az autódban veled utazókat és a körülötted közlekedőket.

1) Ellenőrizd a fékeket

A zord téli útviszonyok, a jég, a só megterhelik a fékeket. Ha a fékek szokatlan hangokat adnak használat közben, feltétlenül ellenőrizni kell őket.

2) Cseréld le az ablaktörlő lapátokat

A tavasz nemcsak virágot hoz, hanem sok csapadékot, ezzel nehéz vezetési körülményeket is. Győződj meg róla, hogy az ablaktörlő lapátjaid jó állapotban vannak, hogy biztonságosan tudj navigálni az utakon.3) Ellenőrizd a futóművetNe ijedj meg, ehhez sem kell autószerelőnek lenned. Egyszerűen ellenőrizheted a futómű beállításait azáltal, hogy megfigyeled, merre tart az autód, mikor a kormány középen van. Ha nem egyenesen halad, hanem az egyik oldalra húz, futóművet kell állítani. Ezt a problémát gyakran kátyúk és egyéb durva téli útviszonyok okozzák. A korai helyrehozással biztosíthatod, hogy gumijaid ne kopjanak el idő előtt és a fogyasztást is csökkented.

4) Cseréld le a gumiabroncsokat

Ahogy melegszik az idő, le kell cserélni a téli abroncsokat nyárira, hiszen a télieket nem a tavaszi-nyári viszonyokra fejlesztették: nem csupán gyorsan elkopnának az egész éves üzemelésben, de a tapadásuk is jelentősen csökken 7 Celsius fokos napi középhőmérséklet esetén, tehát erősen megnő a féktáv, ami balesethez vezethez fékezéskor.

A cserét épp ezért akkor javasolják megtenni, amikor már a napi középhőmérséklet huzamosabb ideig 7 Celsius fok körül alakul; ebbe beleszámít a mostani időszak időjárásának jellemzője is, amikor hajnalban -1 fok körüli, míg nappal 14-15 fok körüli a hőmérséklet.

Csere során érdemes elvégezni más gumiabroncs-karbantartási feladatokat, például ellenőrizheted a gumiabroncs futófelületét és a nyomását is.

5) Szabadulj meg a sómaradványoktól

Általában is fontos az autó tisztán tartása, de télen ez fokozottan igaz, hiszen a só és egyéb szennyeződések felhalmozódhatnak a jármű alján, ami végül rozsdásodást és egyéb károkat eredményezhet. A melegebb idő beköszöntével tehát mindenképp mosd le az autód, különösen az alvázát.

6) Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét

Ez a lépés kulcsfontosságú része az autó tavaszi felkészítésének. Az időjárás melegedésével ugyanis még fontosabbá válik az autó motorjának megfelelő hőmérsékleten tartása. Szakértők szerint a hűtőfolyadékot 2-4 évente vagy minden megtett 60000 kilométer után teljesen le kell cserélni. A gépjármű felhasználói kézikönyvében azonban biztosan megtalálhatod a modellre vonatkozó pontos leírást a csere folyamatáról.

7) Ellenőrizd a biztosításodat

Ha már jó ideje nem ellenőrizted autóbiztosításodat, a tavasz erre is remek alkalom! Győződj meg róla, hogy fedezetet nyújt-e meglévő biztosításod a tavasszal gyakori káreseményekre, mint amilyen a kátyúra futás, vagy a rettegett vadakkal történő ütközés.

Kiegészítésként olvasd el a témában korábban írt cikkeinket.

2021.03.05.

SIGNAL Casco biztosítás