Facebook Share Image

Így készüljön augusztus 20-ára!

Tematikus hírek / Család

Az államalapítás ünnepe idén hétfői napra esik, így háromnapos hétvége áll a családok rendelkezésére, hogy a megemlékezés mellett kirándulással, pihenéssel töltsék az időt.

Olyan helyeket ajánlunk, ahol az államalapítással kapcsolatos képeket, műalkotásokat is találhatnak.Az államalapítás ünnepén országszerte rengeteg program várja a családokat. Akik azonban inkább kirándulással töltenék az időt, azok is összekapcsolhatják a megemlékezést a túrázással.

Aki nem a fővárosban él, vagy pedig szívesen ismerkedik részletesebben a budapesti műalkotásokkal, annak érdemes ellátogatnia a Deák Ferenc térre. Itt található ugyanis az Országalma szökőkút, amelyet 2000. augusztus 20-án adtak át a nagyközönségnek. A térplasztika a keresztény magyar királyság megalakulásának emlékét őrzi. A középen lévő keramitgömböt az államalapítással kapcsolatos történelmi eseményeket és személyeket megörökítő táblaképek díszítik.

A Hősök terén található millenniumi emlékmű közepén Gábriel arkangyal szobra áll egy 36 méter magas oszlopon. Az 5 méter magas angyalszobor egyik kezében a magyar koronát, másikban az apostoli kettős keresztet tartja, ahogy az a legenda szerint I. István állapalapító álmában történt. A királyszobrok között természetesen megtalálható I. Istváné is. Alatta a dombormű azt ábrázolja, ahogy István koronát kap a pápától.

Ha a Hősök tere és az emlékmű kicsinyített mását is megnéznénk, akkor látogassunk el a Szarvasi Mini Magyarország kiállításra. Az arborétum mellett Magyarország legjelentősebb épületeinek makettjei találhatók meg.

Érdemes ellátogatni Majkra is, a Kamalduli kolostorba. A refektórium termének és az előterének freskóit Vogel Gergely festő készített 1760 körül. A 27 kép közül több az államalapítással kapcsolatos jeleneteket, valamint magyar szent királyokat ábrázol.

Ópusztaszerre sem csak a Feszty-körkép miatt érdemes ellátogatni, bár a honfoglalást ábrázoló gyönyörű, gigantikus körkép is a Millenárisra készült. A Nemzeti Történelmi Emlékparkban kapott helyet a legjelentősebb magyar királyok szoborparkja, köztük kiemelt helyen az államalapító I. István király szobra.

Annak érdekében, hogy az utazás, a kikapcsolódás örömteli legyen, figyeljünk oda néhány dologra! Ha elutazunk, a parkolóban hagyott autóban ne hagyjunk semmilyen értéktárgyat, csomagot. Ha pedig olyan rendezvényen veszünk részt, ahol sok ember van, óvakodjunk a zsebtolvajoktól! Segítség a bajban, ha rendelkezünk megfelelő utas- vagy poggyászbiztosítással, így a hosszú hétvége a felhőtlen kikapcsolódásról szólhat.

2018.07.26.