Facebook Share Image

Így készüljön a télre!

Tematikus hírek / Lakás

Készüljük fel időben a téli időjárásra annak érdekében, hogy elkerüljük a gumisnál várakozó hosszú sort vagy öt barkácsáruházat kelljen végigjárni, mire útszórót kapunk. Elmondjuk, mire érdemes előre felkészülni!

Azt nem tudjuk előre megmondani, mikor hullik le az első hó, azonban hazánk időjárásából következik, hogy minden évben, így idén télen is biztos, hogy lesznek latyakos, havas, hideg, jeges napok. A zord időjárásra pedig nem csupán meleg ruhákkal érdemes készülni.

A csúszós időben mindenképpen jól jön, ha van egy megfelelő csizmánk. Ne csak arra gondoljunk, miben fogunk télen munkába járni, kell egy vízálló, recés talpú lábbelli kutyasétáltatáshoz, szánkózáshoz vagy hólapátoláshoz is. Mindezekhez feltétlenül szükséges egy vastag, vízálló kesztyű is. A téli holmikat szerezzük be időben, mert szezon közepén nem biztos, hogy lesz a méretünkben megfelelő.

Figyeljük az időjárásjelentést, és tartós hidegnél jelentkezzünk be autónkkal a szervízbe téli gumi cserére. Amikor leesik az első hó, mindenki egyszerre rohamozza meg a műhelyeket, így van, hogy egy hetet is várni kell az időpontra. Ne csak a napi legmagasabb hómérsékletet figyeljük, hanem a hajnali, esti hőmérsékleteket is, különösen, ha korán indulunk munkába.

Akár családi házban, akár társasházban élünk, minden télen szükség van arra, hogy ellapátoljuk a havat a járdáról, kocsibeállóról. Ellenőrizzük, megvan-e még a hólapátunk és milyen állapotban van. Ha szükséges, szerezzünk be már most egy újat! Ne feledkezzünk el az útszóró beszerzéséről is. Csúszós, jeges időben szinte minden benzinkúton és barkácsboltban hiánycikk az útszóró. Pár zsákkal tegyünk el a pincébe, tárolóba, nem fog megromolni.

Útszórásra leginkább speciális keveréket használjunk. Ha spórolni szeretnénk, jó lehet a homok vagy a forgács is, azonban arra is gondoljunk, hogy ha elolvad a hó, ezek ott maradnak az úton, el kell őket tél végével távolítani. Sóval semmiképpen se szórjuk fel a betont, mert kárt tesz az utakban, a talajba beszivárogva szennyezi a környezetet!

Figyeljük amiatt is az időjárásjelentést, hogy mikorra jósolnak havat, havas, jeges esőt! Ezeken a napokon keljünk fel korábban, hogy legyen idő megtisztítani a járdát, lesöpörni a havat az utcán vagy kertben parkoló autóról vagy levakarni a jeget a szélvédőkről. Számoljunk azzal, hogy csúszós időben hosszabb lesz a menetidő, induljunk el kicsit korábban a munkahelyünkre.

A csúszós utakon könnyen el is eshetünk, így nem árt, ha rendelkezünk megfelelő balesetbiztosítással.

2017.11.15.

Balesetbiztosítás