Facebook Share Image

Így nyissa meg a nyaralót!

Tematikus hírek / Lakás

Lassan kezdődhet az üdülőszezon, érdemes kinyitni a nyaralót. Az alábbi cikkben hasznos tanácsokat olvashatnak arról, mit érdemes átnézni a nyaralón.

Amikor a szezon elején, első alkalommal megyünk el a nyaralóba, rengeteg tennivaló vár ránk. Érdemes erre előre felkészülni.

Mit vigyünk magunkkal?

Először is, vigyünk magunkkal megfelelő munkaruhát, amit nem sajnálunk, ha koszos lesz vagy elszakad. Az épületben várhatóan sok a pókháló, nagy a por, lehet, hogy fel kell mászni a tetőre, vagy le a vízaknába. Érdemes vastag, csúszásmentes talpú cipővel is készülni. Jó szolgálatot tehet egy gumicsizma is, például, ha vizet találunk az aknában.

Számítsunk arra, hogy esetleg nincs áram vagy víz a nyaralóban, mert szétfagytak a csövek a télen vagy meghibásodott a vezeték. Mindenképpen legyen nálunk zseblámpa, legalább 5 liter víz egy kannában. Amennyiben a nyaralóban nincs, vigyünk magunkkal egy létrát, akkorát, amekkorát elbírunk még szállítani a csomagtartóban vagy a tetőre kötve.

A takarításhoz szükséges felszerelés sem maradhat otthon csakúgy, mint a szerszámkészlet. A víz megnyitásához, az apróbb javításokhoz szükség lehet fogóra, csavarhúzóra, kalapácsra. Legyen nálunk tömítőanyag is, például kóc vagy tömítőgyűrű, ha esetleg valamelyik csap tömítése megadta magát a tél alatt.

Hogyan lássunk neki a munkához?

Legelőször ellenőrizzük a zárakat, és hogy nem törtek-e be esetleg a nyaralóba, amíg hónapokig nem látogatott oda senki. Amennyiben betörés, lopás jeleit látjuk, készítsünk pár fotót a helyszínről úgy, hogy minél kevésbé tapossuk le, lépkedjük össze a területet, és ne fogdossunk össze semmit. Értesítsük a rendőrséget, majd a jegyzőkönyvvel haladéktalanul forduljunk a biztosítónkhoz!

Ha mindent rendben találtunk, akkor ellenőrizzük az elektromos hálózatot és a vízcsöveket. A látható helyeken szemrevételezzük a csöveket, csapokat, látunk-e valahol repedést, szakadást. Ha nem, akkor kapcsoljuk fel az áramot, nyissuk meg a vizet, a gázt. Amennyiben bármilyen furcsaságot észlelünk, például valahol szivárog a víz, kimaradozik az áram vagy füstszagot, gázszagot érzünk, zárjunk el mindent és hívjunk szakembert!

A kiégett villanykörtéket cseréljük ki, a csöpögő csapokban cseréljünk tömítőgyűrűt.

Kívülről szemrevételezzük a tetőt, látunk-e elcsúszott cserepeket, lyukat.

Ezt követően láthatunk neki a nagytakarításnak. Tárjuk ki az ablakokat, ajtókat, hogy minél több friss levegő és napfény járja át a házat. Válogassuk át a holmikat, mi az, amire már nincs szükség, és esetleg a tavaszi lomtalanítás során megválnánk tőle. Szedjük le a pókhálókat, mossuk le az ablakokat, ajtókat. Portalanítsunk, porszívózzunk, mossunk fel. Mossuk ki a függönyöket, ágytakarókat. Szellőztessük át a télire eltett ágyneműket. Ami dohos, penészes lett, dobjuk ki vagy mossuk ki, ha még megmenthető.

Nézzük át a kertet is. Nyírjuk le a füvet, nyessük meg a bokrokat, a sövényt. Mérjük fel a terepet, hol szükséges a virágok, növények pótlása. Vásároljunk új palántákat és ültessük el.

Ellenőrizzük a kerti bútorok állapotát. Amit szükséges, cseréljünk, a használhatókat pedig mossuk le és helyezzük el őket a teraszon, kertben.

Zárásként akár egy grillezéssel is megünnepelhetjük a szezonnyitást.

2018.03.22.

SIGNAL OTTHON