Facebook Share Image

Így tegyük fenntarthatóbbá a karácsonyt

Tematikus hírek / Család

Ma már egyre többen igyekszünk olyan döntéseket hozni a mindennapokban, amivel minimalizálhatjuk a bolygónkra gyakorolt káros hatásunkat.

Ma már egyre többen igyekszünk olyan döntéseket hozni a mindennapokban, amivel minimalizálhatjuk a bolygónkra gyakorolt káros hatásunkat. A karácsonyi készülődés alatt is ügyelhetünk jövőnk fenntarthatóságára. Mutatjuk, hogyan.

Rengeteg féle módon hozzájárulhatunk döntéseinkkel a fenntarthatósághoz karácsony idején is: nem mindegy ugyanis, hogy mit eszünk, mit viselünk, milyen ajándékot veszünk, mibe csomagoljuk, és mindezeket honnan szerezzük be. Mutatunk néhány nagyon egyszerű dolgot, amit mindannyian megtehetünk, hogy a karácsony is fenntarthatóbb legyen.

fenntarthato-karacsony_web.jpg

Készítsünk karácsonyi költségvetést

Karácsonykor hajlamosak vagyunk túlköltekezni magunkat, holott mindenki közhelynek tekinti, hogy a szeretetet nem lehet pénzben kifejezni. Érdemes még az ünnepi készülődés előtt 30 percet egy költségkeret elkészítésére szánni, hogy határt szabjunk a költekezésnek.

Ne vegyünk túl sok ajándékot

Könnyű túlzásba esni az ajándékok mennyiségét illetően, különösen, ha kisgyerek is van a családban. Ez főként akkor derül ki, mikor az ünnepek után sok felesleges tárgy halmozódik otthonainkban, amik aztán rendre a szemétben végzik. Mennyiség helyett törekedjünk inkább a minőségre, illetve, hogy valóban azt adjuk, amire a másik vágyik. Nagyobb létszámú családnál akár bevezethetjük az iskolában, munkahelyen bevett húzást is, amikor mindenki csak egy valakitől kap ajándékot. És persze mindig készíthetünk saját kezűleg is ajándékot, vagy ajándékozhatunk élményt, úgyis ezek a legmaradandóbbak.

Igazi vs. műfenyő

Rengeteg család vált műfenyőre a környezetvédelem nevében, azonban nem biztos, hogy egy műfenyőnek kisebb az ökológiai lábnyoma, mint egy valódinak, pláne, ha nem használjuk kellően hosszú ideig. Ráadásul az sem mindegy, hogy hol végzi a valódi fenyő, miután leszedtük róla a díszeket. Manapság már a vágott fenyők jelentős része itthon is zöldhulladékként: tüzelőként, vagy jobb esetben talajtakaróként végzi. Budapesten például évente mintegy 500-600 ezer darab tűlevelű kerül az utcára, melyek a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ami több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési hőt, és villamos áramot.

Azt is érdemes figyelembe venni a környezetvédelmi szempontok mérlegelésekor, hogy a műfenyők jelentős része Kínában készül, tehát több ezer kilométert utazik, mire az otthonunkba kerül. Plusz pont a valódi fa mellett, hogy földlabdás verziójukat az ünnepek elteltével a kertbe is ültethetjük.

Számtalan számítás készült az elmúlt években arra vonatkozóan, hogy hány évig kell használni egy műfenyőt ahhoz, hogy fenntarthatóbbá váljon, mint egy valódi. Egyesek szerint elegendő öt év, mások legalább 12 évet írnak elő. Bárhogy döntünk is, a lényeg, hogy számoljunk azzal is, mi történik a fánkkal az ünnepek után: a valódit ne dobjuk a kommunális szemétbe, a műanyagot pedig igyekezzünk minél tovább használni!

Legyünk kreatívak az ajándékcsomagolással és a díszítéssel

A karácsonyi ajándékok néhány óránál, vagy maximum néhány napnál többet nem töltenek a csomagolópapírokban, amit kibontás után jellemzően a kukába dobunk. Ez a legkevésbé sem fenntartható. Találjunk idén ötletes módot az ajándékok becsomagolásának és az otthonunk feldíszítésének is! A legegyszerűbb, ha díszdobozba vagy ajándéktáskába rejtjük a meglepetéseket, hiszen ezeket többször is használhatjuk. A másik véglet, ha egyáltalán nem is csomagolunk, maximum egy terítővel letakarjuk a fa alatt az ajándékokat. A gyerekek abban is örömet lelnek, ha kitapogatják, mit rejt a terítő.

Csökkentsük az ünnepi ételpazarlást

A karácsony fő attrakciója a legtöbb családnál az ünnepi étel, ami jellemzően jóval több fogásból áll egy szokásos vasárnapi ebédnél. Sajnos a túlméretezett ünnepi menü gyakran a szemétben landol. Tegyünk ez ellen! A karácsonyi készülődés is örömtelibb és stresszmentesebb lehet, ha kevesebb ételt kell elkészíteni. Ha mégis megmarad néhány fogás, számtalan receptet lehet már találni ezek újrahasznosítására, még a maradék bejglire is!

Kezeljük megfelelően a hulladékot is

A csomagolópapírtól az ételmaradékokig, gondoskodjunk a szemét megfelelő helyre történő elhelyezéséről karácsonykor is. Különösen igaz ez az elhasználódott égősorokra, elemekre, ezek ugyanis speciális elektromos és elektronikai hulladéknak minősülnek, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak, ezért semmiképp sem kerülhetnek a kommunális szemét közé. Vigyük el ezeket a hozzánk legközelebbi lámpahulladék begyűjtőhelyre.

2020.12.02.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások