Facebook Share Image

Így tudd biztonságban a lakásodat a nyaralás alatt

Tematikus hírek / Lakás

Te be szoktad jelenteni a biztosítódnak, amikor új nagy értékű ingóságot vásárolsz?

Nyaralás előtt sokan állítanak össze listákat a becsomagolandó, beszerzendő, kinyomtatandó holmikról. Ennek mintájára érdemes lehet otthonunk védelme érdekében is néhány intézkedést megtennünk indulás előtt, hogy valóban nyugodtan tölthessük a szabadságunkat.

Íme néhány biztonsági ellenőrzési pont a SIGNAL IDUNA „listájáról”, amit érdemes elvégezni, mielőtt elhagynád otthonodat.

otthon-web

1. Ne feledkezz meg a garázskapuról!

A tolvajok számára gyakran a garázskapuk jelentik a legegyszerűbb és legészrevétlenebb hozzáférést az otthonunkhoz. Egy hétköznapi járókelő számára ugyanis egy nyitott garázskapu egy előtte parkoló autóval nem okoz különösebb feltűnést.

Éppen ezért, az otthonunk biztonságához hozzátartozik a garázskapuk, valamint az első és hátsó bejáratok biztonsága is. Egy jól látható kamerarendszer akár el is tántoríthatja a betörőket. Ha valamiért még sem szeretnénk kamerát felszerelni, megfelelő biztonsági zárral, zsanérokkal, kilinccsel, vagy ajtó visszahúzóval csökkenteni tudjuk a betörés esélyét. Mielőtt elindulnánk, mindig ellenőrizzük ezeket!

2. Tűnjön úgy, mintha otthon lennénk!

A betörések túlnyomó része olyankor történik, amikor üres a lakás. Érdemes ezért mindent elkövetni, hogy otthonunk foglaltnak tűnjön: néhány időzíthető lámpával, amik este ki- és bekapcsolnak, ezt könnyen el tudjuk érni. Külön bónusz, ha valaki időnként kiszedi a postaládánkból kikandikáló leveleket, újságokat, ezek is gyanút kelthetnek.

3. Zárj be mindent!

Nyilvánvalónak tűnhet, de könnyű elfelejtkezni róla: az utolsó pillanatos csomagolás őrületében nem biztos, hogy minden ablakot sikerül ellenőrizni. Sőt, talán nem is mindenki tartja fontosnak bezárni a kisebb ablakokat, például a spájzban, wc-ben lévőket. Pedig érdemes!

4. Rejtsd el az értéktárgyaidat!

Érdemes minden értékes tárgyat elpakolni, hogy legalább az ablakon betekintve ne derüljön ki azonnal, milyen értékeket rejt az otthonunk. Ha van széfünk, érdemes használni, de legalább egy fiókba, szekrénybe tegyünk el mindent, ami mozdítható és drága: laptopot, tabletet, játékkonzolt, ékszert, festményt, szobrot, de az otthon hagyott kézitáskát is.

5. Ne posztolj a nyaralásról!

Nem biztos, hogy jó ötlet eldicsekedni a napsütésről mindenkinek, akivel valaha találkoztunk. Inkább ne posztolj a közösségi oldalakra a nyaralás alatt. Ez nem azt jelenti, hogy az ismerőseidre kell gyanakodni, hanem azt, hogy a közösségi oldalak sajátosságának köszönhetően illetéktelenek is tudomást szerezhetnek a távollétedről.

6. Győződj meg róla, hogy minden értéktárgyad megfelelően biztosított!

A legtöbb lakásbiztosításhoz választható olyan kiegészítő, ami az ingóságokat is fedezi. Még ha rendelkezel is ingóságbiztosítással, érdemes ellenőrizni, hogy nem vagy-e alulbiztosítva. Ez akkor áll fenn, ha a vagyontárgyaid értéke meghaladja a fedezetet: ha például a szerződés megkötésekor még 2 millió forint értékű ingóságod volt, arra kötötted a biztosítást, akkor a 2 millió forint összeghatárig fizet a biztosító, ha az ingóságokban kár keletkezik. De ha azóta több nagyobb értékű dolgot is vásároltál, és az ingóságaid értéke már 4 millió forint, akkor 50%-os az alulbiztosítottságod.

Sajnos a lakásbiztosítással rendelkezők nagy része nincs is tisztában vele, hogy alulbiztosított. Két-három év alatt ugyanis jellemzően számos bútor, műszaki cikk, egyéb vagyontárgy lecserélődik, amit nem biztos, hogy jelentünk a biztosítónknak. A legjobb, amit tanácsolhatunk, hogy mindenki kössön ingóságaira is biztosítást, vagy ellenőrizze meglévő biztosítását, hogy kiderüljön, mekkora limitig nyújt fedezetet kár esetén.

A biztosító csak a fedezetig téríthet, ezért nagyon fontos, hogy ne légy alulbiztosított!

Érdemes a fenti pontokat kipipálni indulás előtt, hogy nyugodtan élvezhessük a napsütést a világ bármely táján. Kellemes nyaralást!

Utazás előtt ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem! A SIGNAL IDUNA Biztosító termékeit itt találod: http://www.signal.hu/hu/utasbiztositas

Balesetmentes utat kíván a SIGNAL IDUNA Biztosító!

SIGNAL lakásbiztosítások