Facebook Share Image

Így védekezzünk a kártevők ellen!

Tematikus hírek / Lakás

Veteményesünket, virágainkat számtalan féle kártevő megtámadhatja, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Nem kell azonban minden esetben vegyszerekhez folyamodni a védekezéshez.

Manapság számtalanféle rovarölő szer kapható a boltokban, emellett léteznek úgynevezett bio-készítmények is. Sokan félnek a vegyszerek alkalmazásától, főleg, ha kisgyerek, háziállat is él velünk. Van, aki szerint egy-egy bokor, növény miatt nem érdemes drága pénzért megvenni a vegyszert. Problémát jelenthet az is, ha például érési időszakban jelenik meg egy kártevő a gyümölcsön, zöldségen, mivel ilyenkor a vegyszer nem alkalmazható.

A fent említett esetekben mind jó megoldás, ha házilag készítünk szert a kártevők ellen. Mutatunk néhány bevált receptet.

Meztelen csiga

A meztelen csigák megkeserítik a kerttulajdonosok életét. Mindent megesznek, pusztítást és nyálkás csíkokat hagyva maguk után. Azonban házi praktikákkal is könnyen védekezhetünk ellenük. Hatékony megoldás például a veteményesben összetört tojáshéj szétszórása, de a hamu vagy a só is jó módszer.

Virághagymát pusztító kártevők

Ha a virághagymáinkat szeretnénk védeni, akár csigák, akár más kártevők ellen, akkor a hagymákat ültetés előtt szórjuk be hintőporral

Málna gubacsdarázs

A málna gubacsdarázs a málnavessző oldalán képez egy szövetszerű burjánzást. Mivel a málna érése előtt két héttel, valamint a szüret teljes ideje alatt tilos a gyümölcsöt permetezni, így a legjobb módszer, ha az erősen fertőzött töveket a vegetációs időszakban levágjuk és elégetjük.

Takácsatka

A hajtott zöldségfélék, például a paradicsom legfőbb kártevői a takácsatkák. Ha megjelennek, a leveleken foltok keletkeznek, ahogy roncsolják a sejteket, majd elszárad a növény. Emellett a szárat és a termést is pusztítják. A talajon a törmelékben, fakéreg alatt hibernálódva vészelik át a nőstények a telet. Gyakran gyomnövényen is táplálkozik, így az elsődleges védekezés, hogy gyommentesítsük a veteményest.

Levéltetvek

Hatékonyan védekezhetünk a levéltetvek ellen, ha a kedvenc eledelük, például a rózsa, leander mellé levendulát ültetünk. Házilag is készíthetünk ellenük irtószert. Csalánt és rebarbarát áztassunk egy hétig, naponta keverjük meg, majd permetezzük a növényre. Városban élők számára megoldást jelent a következő keverék is: fél liter vízhez adjunk 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál bármilyen mosogatószert.

Gombás fertőzés

A növényeket támadó gomba ellen három maréknyi apróra vágott csalángyökeret forrázunk le két liter vízzel, majd hagyjuk egy napig állni. Ezután ötszörösére hígítva permetezzük le a lével a növényt.

Hernyók

A fákat támadó hernyók ellen hernyófogó övvel tudunk védekezni. Hullámpapírt erősítsünk dróttal a fa törzse köré. Időnként vegyük le, és ellenőrizzük, van-e alatta hernyó.

2017.07.04.

Megbízható lakásbiztosítást keres?

Egyénileg alakítható csomagok, gyors és magas színvonalú kárrendezés, kedvezmények.