Facebook Share Image

Itt a strandszezon, mire figyelünk?

Tematikus hírek / Család

Már mindenhol megnyitottak a strandok, számos lehetőség van országszerte a fürdésre. Pihenés, sportolás közben figyeljünk oda egymásra és tartsuk be az alapvető vízparti szabályokat!

A vízben jólesik felfrissülni, azonban figyeljünk oda arra, hogy felhevült testtel sose menjünk be vagy ugorjunk be a hideg vízbe, mert a hirtelen sokk szívmegállást okozhat még magát egészségesnek gondoló embernél is. A medence előtti zuhanyzás amúgy is elvileg kötelező, így felkészíthetjük testünket a hőmérséklet-különbségre.

A vízben még jobban visszatükröződik a nap, mint a parton, ezért könnyebb leégni, napszúrást kapni. Kenjük be magunkat megfelelő, a bőrünk igényeihez illeszkedő faktorszámú naptejjel, lehetőleg vízállóval, és ezt a tevékenységet napjában többször ismételjük meg, különösen, miután kimentünk a vízből és leszáradtunk. A hajunkat is vizezzük be, ha viszont féltjük a frizuránkat és végig a víz fölött tartjuk kiemelve a fejünket, hagyjuk rajta a kalapot vagy a baseball sapkát, hogy megvédjük magunkat a napszúrástól.

11 és 15 óra között ne tartózkodjuk végig a vízben, de ne is napozzunk a parton. Rendszeresen menjünk egy kicsit árnyékosabb helyre, ilyenkor úgyis jól esik egy kis ebéd, fagylalt, vagy játszhatunk, kártyázhatunk egyet az árnyékban.

A csempézett medence szélén nagy az elcsúszásveszély, mindig gumipapucsban közlekedjünk a strandon, a medencék között és a mosdóban is. Ezzel a különböző gombás fertőzéseket is megelőzhetjük.

Mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat, ahol jelzik a mélyvizet, oda valóban csak úszni tudó személy menjen be, kisgyereket sem karban, se úszógumival ne vigyünk be. Ha természetes vízben fürdünk, figyeljük a bójákat, ne menjünk azokon túl akkor sem, ha még sekélyebbnek tűnik a víz, a jelzések után ugyanis hirtelen mélyülhet vagy gödrössé válhat a talaj. Folyóvízben szintén csak úszni jól tudó személy ússzon, mert az erős sodrás könnyen elsodorhatja a bizonytalan úszót.

A kiépített strandokon, aquaparkokban, fürdőkomplexumokban szinte kivétel nélkül van öltözőszekrény, ide zárjuk be minden esetben az értékeinket. Ha lehet, a beléptetőórákkal fizessük a fogyasztás, így még készpénzt sem kell magunkkal vinni. Ha mégis, inkább többször tegyük meg a távolságot az öltözőszekrény is a büfé között, mint hogy zsebtolvaj áldozatává váljunk. A szabadstrandokon nincs ilyen lehetőség, így ide csak minimálisan szükséges összegeket vigyünk magunkkal. Ha tehetjük, hagyjuk otthon az iratokat, mobiltelefonokat, hogy a lehető legkevesebb értéket vigyük magunkkal.

Miközben mi felhőtlenül szórakozunk, gondoljunk a többi pihenőre is. Így lehetőleg ne hangoskodjunk kirívó módon, ne fröcsköljünk hevesen, ne labdázzunk keményebb labdával, amivel megüthetünk másokat. A vízipisztollyal se hagyjuk a gyerekeket összevissza fröcskölni, a vízipisztolyok nagyságát és erejét igazítsuk a medencemérethez, vagyis kis medencébe csak egészen kicsi fröcskölőt engedjünk be, amivel nem lehet 20 méterre is ellőni.

Annyiból érdemesebb inkább a kiépített strandokat választani, hogy ott ugyan van belépőjegy, de cserébe ha az üzemeltető hibájából baleset ér minket, akkor annak felelősségbiztosítása fedezi a kárunkat, míg a ki nem jelölt fürdőhelyek esetében nincs kire hárítani a felelősséget. Természetesen célszerű, ha mi magunk is rendelkezünk balesetbiztosítással, hiszen egy nem várt sérülés esetén akár anyagi veszteséget is szenvedhetünk.

2018.05.29.

Balesetbiztosítás