Facebook Share Image

Jön az esős idő, vigyázzunk!

Tematikus hírek / Család

A hó elolvadása után jönnek a tavaszi esők, zivatarok. A vizes, sáros kő, út sok baleset forrása lehet. Mire figyeljünk? Ki a felelős, ha baleset történik? Milyen biztosítás fedezi a kárunkat?

Nemcsak a havas, jeges út igényel nagyobb odafigyelést a sofőröktől. A tavaszi nagy esőzések alatt is nagyon oda kell figyelni. Ha hirtelen sok csapadék zúdul le, megrövidül a féktávolság, és a nedves aszfalton is könnyen megcsúszik az autó. Problémát jelenthet még, ha nem megfelelő az ablaktörlő lapát, vagy éppen nincs elég ablakmosó folyadék a tartályban. Ezekre különösen figyeljünk, hiszen az esős szürke időben különösen fontos, a megfelelő kilátás. A téli latyak után mosassuk le autónkat, hiszen ez nem csak az alvázra és karosszériára felverődött maró sómaradványoktól szabadítja meg autónkat, de ilyenkor az ablakok és lámpák is megtisztulnak, ami javítja a kilátást. Látni és látszani - ezt soha ne felejtsük el!

Nehéz megválasztani a jó pillanatot, mikor kell a téliről a nyári gumira váltani. Tartós 7 fok felett a téli gumi gyorsabban kopik, nehezebben tapad, ilyenkor már jobb a nyárit használni. Ügyeljünk arra is, hogy a nagy esőzések alatt romlanak a látási viszonyok is. Ha tehetjük, inkább húzódjunk le az útról a zivatar idejére, mert ilyenkor is sok koccanásos baleset történik.

Ha ütköznénk, őrizzük meg nyugalmunkat. Álljunk meg, tilos elhagyni a helyszínt! Mérjük fel a károkat és töltsük ki a szükséges formanyomtatványt. A másik autóban okozott kárt a kötelező gépjárműfelelősségbiztosítás fedezi, míg a sajátot a Casco.

Számos egyéb balesetveszélyes helyzet is adódhat tavasszal. A szeles időben letörhetnek olyan faágak, amelyek elfagytak télen. Óvatosan parkoljunk a fák alá, és szeles időben magunkra is figyeljünk, nehogy a fejünkre essen egy faág.

Az utcán közlekedve elcsúszhatunk a vizes járdán, úttesten, különösen ott, ahol egész télen nem söpörték el az ősszel lehullott faleveleket. Könnyen szerezhetünk zúzódásokat, húzódásokat, akár végtagtörést is szenvedhetünk. Amennyiben olyan helyen ér minket baleset, ahol felmerül az ott lakók gondatlansága, például egy társasháznál, ahol nem söpörték össze a leveleket, ott a ház lakót terheli anyagi felelősség az elszenvedett balesetért. Lakásbiztosításunkat kiegészíthetjük felelősségbiztosítással is, ami az ilyen jellegű károknál is segítséget nyújthat.

Ügyeljünk magunkra kutyasétáltatás közben, nehogy házikedvencünk elrántson minket! Figyeljünk arra is, nehogy a kutya felugráljon a járókelőkre és összesarazza mások ruháját. Amennyiben ebünk kárt tesz mások tulajdonában, úgy a kiegészítő felelősségbiztosításunk terhére rendezhetjük a kárt.

Hazatérve is legyünk óvatosak. Ha vizes cipővel belépünk a lakásba, majd elfeledkezünk a tócsákról, könnyen elcsúszhatunk a nedves kövön. A vizes, saras cipőket tároljuk egy benti lábtörlőn, rongyszőnyegen, amíg meg nem száradnak, a nedves követ pedig azonnal töröljük fel. Ha otthon ér minket baleset, akkor balesetbiztosításunk fedezheti kárunkat.

2018.03.07.

Ismerje meg biztosításainkat!