Facebook Share Image

Készítsük fel a lakásunkat a télre!

Tematikus hírek / Otthon

Mind a lakásunk, házunk állagának megóvása, mind a saját egészségünk és komfortérzetünk érdekében célszerű időben felkészülnünk a közelgő télre. Főleg akkor, ha kisgyermekek, vagy idősek is élnek a velünk. Íme néhány tipp, hogy hogyan csináljuk.

Víztelenítés
Télen könnyen szétfagyhatnak a házon kívül futó vízvezetékek, ezeket minden esetben érdemes vízteleníteni. Adott esetben a fűtetlen helyiségekben található csövek is veszélybe kerülhetnek. Ha megoldható, célszerű bevonni őket hőszigetelő burkolattal.

Eszközök karbantartása
Amint közeleg a hideg idő, érdemes szakemberrel átnézetni a fűtő- és vízmelegítő berendezéseinket: vízkő mentesíteni a bojlert, kitisztíttatni a gázkazánt, kicserélni a légkondicionálók szűrőit. Ne feledjük, hogy ilyenkor leterheltek a mesteremberek, ezért minél előbb kihívunk egyet, annál jobb.

Háztető
Mielőtt beindulna a havazás, nézessük meg, milyen állapotban van a tetőnk: nem hiányosak vagy sérültek-e a cserepek. A csapadék akár egy kis repedésen is bejut, és megfagyva kárt okoz. Olvadáskor lehullhatnak a sérült cserépdarabok, tavasszal pedig akár növények is tanyát verhetnek a résekben.

Falak
Erős hófúvások esetén az épület falán is megtapadhat a hó. Ezt mindenképp takarítsuk le, különben a fűtés hatására a fallal érintkező része megolvad és a keletkező víz nedvesíti a falat.

Kiegyensúlyozott fűtés
Az épületnek, az egészségünknek és a pénztárcánknak is az tesz jót, ha egyenletes hőmérsékletet tartunk fenn a lakásban. Ennek érdekében praktikus olyan fűtésszabályozó rendszert használni, ami ezt automatikusan meg tudja oldani.

Öltözzünk rétegesen
Ne fűtsük fel a lakást 20-23 foknál melegebbre, mert az egyrészt egészségtelen, másrészt pedig felesleges pénzkidobás. El kell fogadnunk, hogy ilyenkor bizony inkább melegítőt, mintsem lenge nyári öltözéket kell otthon hordanunk.

Szigetelés
A jó fűtéshez persze az is elengedhetetlen, hogy ne szökjön ki a hő. Ha felfedezünk egy-két kisebb rést, ezek szigetelését ideig-óráig mi magunk is megoldhatjuk, de ha ennél nagyobb a gond, akkor célszerű szakembert hívni.

Párologtatás kontra penészedés
Ha gyakran párologtatunk, az jót tesz a hőérzetünknek. Ha viszont nem szellőztetünk eleget, akkor a mosás, teregetés, főzés miatt keletkező pára lecsapódik a hidegebb pontokon – például sarokban, bútorok mögött – ami penészesedéshez vezet. Ezt elkerülendő érdemes inkább többször, de rövidebb ideig szellőztetni, nehogy nagyon kihűljön az otthonunk.

2015.11.06.