Facebook Share Image

Kezdők útmutatója: így szállítsd biztonságosan kerékpárodat

Tematikus hírek / Megtakarítás

Bár a legjobb dolog, kilépni az ajtón és azonnal biciklire pattanni, azért néha megéri a fáradságot a kétkerekű autóra szerelése is, hiszen így túrák és úti célok széles választéka tárulhat elénk.

Bár a legjobb dolog, kilépni az ajtón és azonnal biciklire pattanni, azért néha megéri a fáradságot a kétkerekű autóra szerelése is, hiszen így túrák és úti célok széles választéka tárulhat elénk. A kerékpárok autóval történő szállításának több módja is létezik, igyekszünk rövid cikkünkben ezeknek minden előnyét és hátrányát bemutatni.

A személyautókat nem kerékpárok szállítására tervezték. A legtöbbjükben nincs hely egy teljesen összeszerelt biciklinek, ezért különféle kiegészítőkre van szükség, hogy kívülről rögzíteni lehessen őket.

A csomagtartóban

bicikli-web.jpg

Ha van elég hely az autóban, akkor a kerékpárt csak minimális szétszereléssel, jellemzően az első kerék eltávolításával be lehet helyezni a csomagtartóba, esetleg a hátsó ülések ledöntésével. Ebben az esetben egyáltalán nem kell állványt használni.

Előnyök: A kerékpár számára ez a legbiztonságosabb, könnyen kivitelezhető, nincs külön költség.

Hátrányok: Nincs igazán hely másnak az autóban.

 

Tetőcsomagtartó

bicikli-web3.jpg

A hagyományos, tetőre szerelhető kerékpár szállítók esetében egyes modellek formatervezése megköveteli az első kerék levételét, de néhányuknál a teljes kerékpár felszerelhető.

Előnyök: Az autó tetején rengeteg a hely, tehát akár négy kerékpár is elszállítható. A biciklik nem károsítják az autó fényezését, a tetőrúd praktikusan használható más dolgokhoz is.

Hátrányok: Extra zárakra van szükség a lopás megakadályozásához; vigyázni kell a parkolók és garázsok alacsony bejáratánál; ez a legrosszabb az üzemanyag-fogyasztás szempontjából; meglehetősen macerás a biciklik felszerelése; a kerékpárok nedvesek, koszosak lesznek rossz időjárás esetén; nem lehet gyorsan le-fel tenni a kerékpárokat.

 

Csomagtartóra/ajtóra szerelhető állvány

bicikli-web4.jpg

Ez valószínűleg az egyik legnépszerűbb állványzat, amit a ferde hátú autók csomagtartó fedeléhez lehet rögzíteni hevederekkel. Arra vigyázzunk, hogy a kerékpárok nem takarhatják el a rendszámtáblát és a lámpákat.

Előnyök: könnyű az állvány fel és leszerelése; kevésbé befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást; a kerékpárok is gyorsan fel- és leszerelhetők; kicsi helyen tárolható; olcsó.

Hátrányok: Extra zárakra van szükség a lopás megakadályozásához; korlátozza az autó hátsó részéhez való hozzáférést; eltakarhatja a rendszámtáblát és a lámpákat; károsíthatja a kerékpárt és az autó festését is, ha nem gondosan kerül felhelyezésre.

 

Vonóhorogra szerelhető állvány

bicikli_web2.jpg

Ha van vonóhorog és elektromos csatlakozó az autónkon, akkor a vonóhorog tartós kerékpárszállítás az egyik legkényelmesebb megoldás. Ezeken akár 4 bicikli is szállítható, teljesen összeszerelve. Általában ezek lámpákkal és rendszámtartóval is ellátottak, így a takart rendszám a rendszámtartóra átszerelhető. Ha gyakran szállítunk kerékpárokat, akkor megfontolandó az ún. szürke rendszám igénylése is a hatóságtól, így a rendszám átszerelést megúszhatjuk.

Előnyök: Nagyon biztonságosan rögzíthető az állvány az autóhoz; kevesebb hatást gyakorol az üzemanyag-fogyasztásra, mint a tetőcsomagtartós megoldás; gyorsan fel- és leszerelhetőek a kerékpárok; több modell lehetővé teszi a csomagtartóhoz való hozzáférést rögzített kerékpárokkal is.

Hátrányok: Extra zárakra van szükség a lopás megakadályozásához; meglehetősen nagy mérete miatt a tárolása helyigényes, szükség van hozzá vonóhorogra; drága.

A biztonság is fontos szempont a különféle kerékpár-állványok esetén. Mindig ügyeljünk arra, hogy a kerékpárt megfelelően rögzítsük az állványra, és ne hagyjuk felügyelet nélkül, mikor valahol megállunk. Ugyanez igaz az autókban tárolt, szállított drága kerékpárokra is: nem érdemes tehát előző éjszaka berakodni, ha nem akarjuk, hogy feltörjék az autót.

2020.05.11.

Olvassa további hasznos cikkeinket is