Facebook Share Image

Kiket érintenek leggyakrabban az otthoni balesetek?

Tematikus hírek / Család

Sokan azt hiszik, hogy otthonukban, kertjükben nem történhet baleset, vagy legalábbis nem olyan súlyos, ami miatt akár napokra „kivonhatják magunkat a forgalomból”. Pedig a statisztikák mást mutatnak.

Baleset banánAz otthoni balesetek száma - akár konyhai, akár éppen takarítás, barkácsolás, kertészkedés közben következett be, évről-évre növekszik. Sőt az otthoni balesetekből származó halálesetek száma háromszor annyi, mint az utakon közlekedési balesetben elhunytak száma. Döbbenetes nem igaz?

Egy átlagos otthoni baleset akár hetekre is keresztülhúzhatja egy család terveit. Gondoljunk csak bele, ha valaki kórházba kerül, vagy betegállományba kényszerül az orvosi és gyógyszer költségek mellett még a fizetésének egy részét is nélkülöznie kell.

A statisztikák szerint a leggyakoribb baleseti források az esések/leesések, az égési sérülések, a vágások és az áram által okozott sérülések.

Ezek a sérülések legtöbbször éppen a házimunkák végzésénél következnek be.

Hogyan tudjuk megvédeni szeretteinket és magunkat?

Próbáljunk meg mindig elővigyázatosak lenni, és nem kapkodni. Ha úgy érezzük, hogy egy feladattal nem tudunk megbirkózni, inkább kérjünk segítséget. Ez nem szégyen.

Ha gyermek van a családban, soha ne hagyjunk elől semmilyen szúró-vágó eszközt. Minden esetben zárjuk el a vegyszereket egy olyan helyre, ahol a gyermek nem férhet hozzá. Gyufát, öngyújtót soha ne hagyjunk gyermek közelében. Ami a legfontosabb, gyermekünknek már kicsi korától tanítsuk meg azokat a veszélyeket, amire figyelnie kell, és azt, hogy baj esetén mit kell tennie és kitől kérhet segítséget.

Idősebb családtagjainkat kérjük meg, hogy mindig legyen velük mobiltelefonjuk. Erre alkalmas egy zseb a ruhán, egy nyakba akasztó, vagy egy felkaron elhelyezhető mobiltartó. Így ha baj van, rögtön segítséget tudnak hívni.

Ma már sok cég foglalkozik olyan rendszerek üzemeltetésével, ahol baj esetén egy gombnyomással segítséget tud hívni idős családtagunk.

Mire figyeljünk a kertben

A kerti balesetek többsége a szerteszét hagyott szerszámok miatt következik be. A használaton kívüli eszközöket mindig egy helyre gyűjtsük, így elkerülhetjük, hogy belelépjünk vagy belerúgjunk egy szerszáma.

Kerti és otthoni szerszámaink mindig legyenek megfelelően karbantartva, hiszen egy életlen, eldeformált szerszám is balesetet okozhat.

Mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést (gumikesztyűt, pormaszkot, védőkesztyűt, védőszemüveget és megfelelő lábbelit)

Ha létrára állunk, mindig figyeljünk arra, hogy a talaj stabil és egyenes legyen.

És persze ne feledkezzünk meg a biztosításról

Furcsa, de a biztosítások tekintetében talán magunkkal vagyunk a legfukarabbak. Autónkat, lakásunkat biztosítjuk, de magunkra nem gondolunk.

Pedig akár napi 50 Ft-tól már köthetünk olyan balesetbiztosítást, ami

  • baleseti halálra
  • baleseti maradandó egészségkárosodásra
  • baleseti műtéti térítésre
  • csonttörésre, csontrepedésre,
  • kórházi napi térítésre vagy
  • akár égési sérülésre nyújt anyagi segítséget.

Ismerje meg balesetbiztosításainkat és válassza ki az Ön és családja számára legmegfelelőbbet.

Forrás:KSH

Balesetbiztosítás