Facebook Share Image

Kisgyereket, állatot, ne felejtsünk egy percre se a napon parkoló autóban!

Tematikus hírek / Család

A figyelmeztetések ellenére minden évben előfordul, hogy valaki az alvó kisgyerekét vagy a kutyáját az autóban hagyja, és ebből baj származik.

Hova parkoljunk?

Bár jó dolog egy bolt bejárata előtt parkolni, kánikula idején inkább az árnyékos parkolóhelyeket keressük akkor is, ha esetleg pár lépéssel többet kell így gyalogolni! Az autó pillanatok alatt felforrósodik a melegben. Miközben kint 30 fok van, az autóban pár perc alatt 50 fok fölé megy a hőmérséklet.

Nem megoldás az sem, ha kicsit lehúzva hagyjuk az ablakot, mert így sem jut elegendő levegő az utastérbe. Ne feledjük, hogy menet közben hűtjük az autót légkondival vagy ventillátorral, ne az legyen a mérvadó, milyen meleget érzünk ekkor az autóban ülve!

Mi legyen a gyerekkel, kutyával vásárlás közben?

Általában a baleseteknél arra hivatkoznak a szülők, hogy nem akarták az alvó gyermeket felébreszteni, ezért hagyták pár percre a gépkocsiban. A tervezett egy-két perces vásárlás azonban könnyen hosszúra nyúlhat, hiszen lehet, hogy nagy a sor, esetleg a pénztárosnak kell elmennie egy kis időre a kasszától.

Az alvó kicsit tegyük át hordozókendőbe, és így menjünk vásárolni, vagy ha nagyobb, ébresszük fel. Az a legjobb azonban, ha kánikula idején a nagybevásárlást gyermek nélkül intézzük.

A kutyákat sem jó megoldás a bolt elé kikötni. Ha nincs más megoldás, csak akkor kössük ki, ha a bolt előtt árnyék van, és ez esetben is egy tálban hagyjunk ott vizet. A vásárlás ez esetben se nyúljon 5 percnél tovább, hiszen az unatkozó kutya könnyen elrágja közben a pórázt és elszalad.

Mit tegyünk, ha autóba zárt gyermeket, kutyát találunk?

Ez esetben haladéktalanul be kell törni a gépkocsi ablakát, hogy a bent ülő levegőhöz jusson! Értesítsük közben a rendőrséget is.

Hogyan védekezzünk a kánikulában?

Ha elindulunk otthonról, mindig legyen nálunk folyadék, lehetőleg előre behűtött víz. Ha kisgyermekkel megyünk el, számára is biztosítsunk elegendő vizet, emellett óvjuk a leégéstől naptejjel, fejvédővel, például kalappal vagy baseball sapkával. Az autó oldalsó ablakára tegyünk árnyékolót. A legjobb a rolós megoldás, amit szükség esetén le lehet húzni.

Hogyan védjük házi kedvenceinket?

Ahogy nekünk, embereknek is megterhelő a nagy meleg, úgy állataink is szenvednek tőle. A világos szőrűek előbb kapnak napszúrást, mint a sötét szőrrel rendelkezők. Kutyák esetében különösen a fülek, a has, az ágyék, és a hátsó lábak belső oldala van veszélynek kitéve, hiszen itt kevesebb szőr borítja a testet, valamint érzékeny területekről van szó. Kutyáknál a napszúrás szőrhullással és piros bőrfelülettel jár.

A nagy melegben az állatoknak is sok folyadékra van szükségük. Az itatótálat olyan helyre tegyük, ahol mindig árnyékban van, ellenkező esetben hamar felmelegszik, és az állat nem fog hozzányúlni. Rendszeresen ellenőrizzük és cseréljük a vizet! Figyeljünk ugyanakkor arra, hogy kedvencünk se igyon jéghideg vizet felhevülve, mert könnyen megfázhat. A kertben tartott állatok fekvőhelyét, házát is úgy válasszuk meg, hogy árnyékos területen legyen.

2017.07.04.

Balesetbiztosítás

Egészséges előrelátás - a család biztonságáért!