Facebook Share Image

Kisgyerekkel a strandon

Tematikus hírek / Család

Kánikulában szívesen töltjük az időt vízpart mellett. A kisgyerekes családoknak azonban nagyon oda kell figyelni, mert az apróságokra számtalan veszély leselkedik.

Védjük a naptól!

A napvédelemre a kisgyerekek esetében fokozottan oda kell figyelni. Már reggel be kell őket kenni, lehetőleg 50-es vagy 50+-os faktorszámú naptejjel. A fejükre olyan karimás sapkát vagy nyári kalapot tegyünk, ami a tarkójukat és az arcukat is védi a leégéstől.

11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, ebben az időben a kisebbek amúgy is alszanak ebéd után. Lehetőleg félárnyékos, árnyékos helyet válasszunk a parton. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor árnyékoló sátorral vagy napernyővel védekezzünk a tűző nap ellen.

A víz visszatükrözi a fényt, így fürdés közben még jobban le lehet égni. Erre különösen figyeljünk oda, ha a kicsi például úszógumiban, kis csónakban ücsörög a vízen. Ez esetben a felsőtestét, arcát, a vízbemenetel előtt is kenjük be újra, és csak rövid ideig tartózkodjunk a vízen.

Ne tévesszük szem elől!

Az úszni nem tudó gyerekeket egy pillanatra se tévesszük szem elől, még bokáig érő vízben sem. A kicsik könnyen megijednek, ha elesnek a vízben, és nem bírnak felállni segítség nélkül. Emiatt sajnos a gyerekkori halálesetek között vezető helyen van a vízbe fulladás. Nagyobbakat is csak olyan mély vízbe engedjünk be, ahol még leér a lábuk, mély vízbe pedig csak felnőtt kíséretében menjenek.

Sajnos a karúszó, úszógumi sem véd meg száz százalékosan a bajtól, csupán a szülőknek adhat hamis biztonságérzetet. Így ezek mellett az eszközök mellett is igaz, hogy folyamatosan figyelnünk kell a kisgyerekekre, hiszen karúszóban is el tudnak esni a vízben.

Ne hagyjuk, hogy a gyerekek felhevült testtel a hideg vízbe ugráljanak! A hirtelen sokk miatt ugyanis szívmegállás következhet be náluk is.

Tanítsuk meg az alapvető szabályokat!

Ugyanúgy, ahogy a közúti közlekedésnek megvannak a szabályai, a vízparton, vízben is vannak szabályok, amiket illik betartani annak érdekében, hogy senki ne sérüljön meg, és valamennyi nyaraló, pihenő ember jól érezze magát.

A gyerekek szeretnek a vízben visongani, csapkodni, ez hozzátartozik a játékukhoz. Tanítsuk meg azonban azt, hogy csak a gyerekmedencében, a kortársak között lehet csapkodni, kiabálni, az élménymedencében a mellettünk fürdő felnőtt nyugalmát viszont ez a viselkedés zavarhatja. Ugyanezért a labdát sem visszük be az élménymedencébe, csak a családi vagy a gyermekmedencében van helye.

Amelyik gyermek még nem szobatiszta, azt ne engedjük a vízbe úszópelenka nélkül, és a nagyobbaknak is tanítsuk meg, hogy sem belepisilni, se beleköpni nem szabad a vízbe.

A tiltások között szerepeljen még, hogy nem ugrunk rá a másik emberre sem a medence széléről, sem matracról, vízibicikliről.

A vízpartra mindig vigyünk elegendő játékot, amivel a gyerekek leköthetik magukat. Kisebbeknek tökéletes a tiszta homokozójáték, amivel vizet is lehet merni, lapátolni. A nagyobbaknak pedig kártyáról, úti társasjátékról gondoskodjunk. Így elérhetjük, hogy időnként kijöjjenek a vízből pihenni, nem fognak megfázni, és az egész családnak egy önfeledt, pihentető napban lehet része.

Egyéni balesetbiztosítás

Egészséges előrelátás - a család biztonságáért!