Facebook Share Image

Koronavírus: komoly teszt ez most a cégvezetők számára is

Tematikus hírek / Autó

A koronavírus néhány nap leforgása alatt gyökeresen megváltoztatta a munkaerő-piacot. Ebben a helyzetben sem szabad azonban megfeledkezni a tehetségek megtartásáról!

Jóvsrossz_web.jpg

A koronavírus néhány nap leforgása alatt gyökeresen megváltoztatta a munkaerő-piacot. A cégek jelentős része alig több mint egy hónapja még munkaerőhiánnyal küzdött, mára azonban többségük az elbocsátások elkerülésének lehetőségeit méri fel. Ebben a helyzetben sem szabad azonban megfeledkezni a tehetségek megtartásáról, amiben a cég vezetésének igen jelentős szerep jut.

Van rá esély, hogy a koronavírus okozta válság mély, azonban viszonylag gyors, néhány hónapos lefutású lesz. A cégeknek ebben a helyzetben minden erejüket be kell vetniük, hogy megtartsák munkavállalóikat, hogy a gazdaság talpra állásakor ők is gőzerőre kapcsolhassanak.

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a vállalatok eredményességét közvetlenül befolyásoló magas alkalmazotti fluktuáció egyik fő oka a rossz vezetés.

Érdemes a vezetői képességekbe fektetni

Kutatások azt mutatják, hogy az erős vezetőkkel rendelkező vállalatok jellemzően felülmúlják versenytársaik teljesítményét és jóval gyorsabban képesek reagálni a változásokra. Sőt, az erős vezetővel rendelkező társaságok esetében az ügyfelek elkötelezettsége és megtartási aránya is jóval magasabb.

Bár minden cégnek megvannak a saját folyamatai, ami eltérő vezetői képességeket igényel, vannak olyan alapvető magatartásminták, jellemzők, amik megkülönböztetik a jó vezetőket a puszta menedzserektől.

  • Tisztán meghatározott célok: képes a cég jövőképét egyértelműen és áttekinthetően megfogalmazni a személyzet minden szintjén
  • Ragályosan szenvedélyes: képes feltüzelni, motiválni az embereit
  • Önelszámoltathatóság: elvárja önmagától, hogy keményebben dolgozzon alkalmazottjainál
  • Rugalmasság: a jó vezetők nyitottak a változásokra
  • Stabilitás: a hosszú távú célokra összpontosít
  • Kettős fókusz: a big picture mellett egyértelmű és megvalósítható stratégiát is felvázolnak dolgozóiknak a siker érdekében

Mire koncentrál egy jó vezető piaci zavarok idején?

A koronavírus épp világméretű humanitárius válságot okoz, több százezer ember életét veszi el, iparágakat, cégeket dönt be. Igen komoly tesztet jelent ez most a vezetők számára, amelyben az elsődleges feladata a csapat biztonságának, összetartásának és eredményességének megőrzése. De mégis mire kell összpontosítania egy vezetőnek egy globális zavar közepette?

1. Világos prioritások felállítása

Fontos, hogy központilag kerüljenek meghatározásra azok az egyértelmű prioritások, amiket helyi szinten végre kell hajtani, minél önállóbban. Dinamikusan változó helyzetben ugyanis a túlzottan központosított döntéshozatal nem segíti a gyors és hatékony reagálást. Meg kell azonban azt is határozni, hogy milyen esetekben kell engedélyt kérni a felettesektől.

2. Problémamegoldás nem bináris módon

A problémák, illetve az azok megoldására tett javaslatok nem lehetnek fekete-fehérek. Mindig kell, hogy legyen több megoldás annál, hogy csinálunk, vagy nem csinálunk valamit. Sok vezetőnek kell most arról döntenie, hogy leépítést hajtson végre, elveszítve ezzel nehezen megszerzett tehetséges dolgozókat, vagy a céget kockáztatva megtartani őket. Létezhet azonban köztes megoldás is, mint amilyen a részmunkaidő bevezetése. Érdemes ezeket a döntéseket a csapattal együtt megvitatni, ami hosszú távon tartós kohéziót is eredményezhet.

3. Légy őszinte, empatikus, világos és egyszerű

A kommunikáció fontossága kiemelten fontos olyankor, mikor a különböző forrásból származó információk valódisága, megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető. Egy jó vezetőnek mindig megbízható forrásnak kell lennie. Nem szabad pánikolni, világosan meg kell határozni, hogy mit és mikor kell cselekedni.

4. Meséld el dolgozóid történeteit

Gyűjtsd össze a dolgozók, csapattagok történeteit arról, miként birkóznak meg egy-egy feladattal a járvány okozta megváltozott helyzetben. Szívesen hallanak egymásról történeteket a most egymástól távol, otthonról dolgozó kollegák. Ha például az IT-s kollegák hajnalig küzdöttek és 17 kávét ittak meg egy nap azért, hogy felálljon a VPN rendszer és mindenki elérje a vállalati belső hálózatot, akkor ezt érdemes a többieknek is elmesélni. De ugyanilyen érdekes lehet az is, ahogy egy-egy videóbeszélgetés lezajlik a kollegák között, háttérben a gyerekekkel, háziállatokkal. Ezek a történetek mind számítanak!

Ne feledjük, a válságban mindig ott van a lehetőség is, ami igaz a vezetők számára is, hogy nagyobb összetartást, jobb csapatot teremtsenek.

2020.04.01.

SIGNAL vállalkozói biztosítások