Facebook Share Image

Közelít a viharszezon: 5 tipp,

amikre érdemes figyelned!

Tematikus hírek / Lakás

Íme néhány tipp, hogyan óvd meg otthonod a viharkároktól!

Manapság szinte nap, mint nap szembesülünk a klímaváltozás hátulütőivel, például az egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb időjárással. A jó idő beköszöntével a viharszezon is újra eléri hazánkat, és bár az időjárást és a természeti csapásokat nem tudjuk befolyásolni, sokat tehetsz a káresemények megelőzése érdekében. Íme néhány tipp, hogyan óvd meg otthonod a viharkároktól!

1. Az első, amit tehetsz, hogy figyeled az időjárásjelentéseket. Ma már igen pontosak a pár órára előre szóló meteorológiai előrejelzések, és szinte bárhonnan azonnal elérhetőek, ezért fel tudsz készülni egy esetleges viharra.


viharszezon_300x300

2. Mielőtt elhagyod a házat, gondosan zárd be az összes nyílászárót, és ha vihar várható, áramtalanítsd az elektromos eszközeidet a túlfeszültség okozta károk elkerülése végett.

3. Ne feledkezz meg az autódról sem! Lehetőleg fedett helyen parkolj, azonban, ha ez nem megoldható, akkor kerüld el a fákat, és próbálj mindentől távol parkolni.

4. Ne feledkezz meg a ház tetőszerkezetéről sem! Ajánlatos folyamatosan karbantartani és felszerelni rá egy villámhárítót is.

5. A környezettudatosság és a hosszú távú megtakarítások jegyében egyre több ember ruház be napelemekre, melyek funkciójukból eredően egész évben ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Az igaz, hogy a folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően a napelemek ma már rendkívül strapabíróak, mégis előfordulhatnak balesetek.

 

Érdemes odafigyelni például a lehulló törmelékekre, ágakra, gallyakra, amik mikrokarcolásokat okozhatnak a paneleken, melyek következtében csökkenhet az energiatermelés hatékonysága. Ha ráesik némi törmelék, fontos, hogy azokat minél előbb eltávolítsd.

Ha a panelek megkarcolódnak vagy a tömítések elöregednek, akár vízkárosodásra is hajlamosak lehetnek a napelemeink. Ennek megelőzésére jó, ha rendszeresen ellenőrzöd a felületeit. A szélviharok is veszélyesek lehetnek a tetőre szerelt napelemeidre, hiszen, ha nem figyelsz oda a rögzítésekre, akár a szerkezet is elmozdulhat

Még ha ezeket a tanácsokat be is tartod, sajnos az sem jelent százszázalékos védelmet. A legjobb, amit tehetsz, ha lakásbiztosítást kötsz vagy a már meglévő biztosításodat kiterjeszted a napelemekre is! A SIGNAL IDUNA mindkét lakásbiztosítása, a BÁSTYA MAX és az OTTHON is biztosítja a napelemeket, napkollektorokat.* Ha ingóságaid értéke növekszik, értelemszerűen a biztosítási szerződésnek is követnie kell ezt az értéknövekedést. Fontos tehát, hogy legkésőbb a szerződés megújításakor tájékoztasd biztosítódat ezekről a fejleményekről, máskülönben egy káreseményt követően csak a károd töredékét fedezi csak a biztosítás.

Ha nem vagy benne biztos, hogy biztosításodban szerepel-e viharkár, vagy tudod, hogy szerepel benne, de azt nem, hogy vajon a megfelelő fedezettel szerepel-e, kérd szakértőnket, hogy vizsgálja felül biztosításodat! Ha nincs tanácsadód, kérhetsz egyet a https://www.signal.hu/hu/kapcsolatfelvetel oldalon, a kötvényszám alatt válaszd a szerződés átdolgozás gombot.

Abban az esetben, ha már megtörtént a kár, a legfontosabb, hogy készíts róla képet/videót, és a kár észlelésétől számított 48 órán belül jelezd a biztosítódnak. A SIGNAL IDUNA Biztosítónál ezt a leggyorsabban és legkényelmesebben online teheted meg a https://www.signal.hu/hu/vagyonkar/karbejelento menüpont alatt. A kárt okozó törmeléket érdemes megőrizned a szemléig, és csak olyan mértékben változtass a kár helyszínén, ami a további káresemények prevencióját szolgálja.*A feltételekben meghatározottak szerint fizet a Biztosító a káresemény megtörténtét követően.

2021.04.19.

SIGNAL Lakásbiztosítások