Facebook Share Image

Lakásfelújítást tervezel?

Ezekre jobb, ha ügyelsz!

Tematikus hírek / Lakás

Íme néhány tipp, biztosítási szempontból mire érdemes figyelned.

Rengetegen vágnak bele lakásfelújításba. Ha te is épp a konyhabútorod lecserélésén, új nyílászárókon netán a fűtésed korszerűsítésén gondolkodsz, mindenképp olvasd el cikkünket, amiben összeszedtük, hogy biztosítási szempontból mire érdemes figyelned.

Az idén januárban elindult állami otthonfelújítási programnak köszönhetően igencsak megnőtt a lakásfelújítási kedv. Erre utalnak a hivatalos jegybanki adatok is, melyek szerint a lakásfelújítás, mint konkrét hitelcél került egyre inkább fókuszba a hiteligényléseknél az év első felében.

A támogatás keretében a gyermekes vagy gyermeket váró háztartások a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét – maximum 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól, ráadásul a munkák finanszírozásához támogatott hitelt vehetnek igénybe.

lasbiztositas_felujitas_tematikus_300x300

Ekkora összegből kivitelezhető akár a belső terek, például a fürdőszoba felújítása, a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése, vagy akár az ingatlan szigetelése is, melyek jelentősen növelik az ingatlan értékét. És itt érdemes először szóba hozni a lakásbiztosításokat.

Ha már kötöttél lakásbiztosítást, akkor azért, ha még csak most készülsz, akkor pláne érdemes tisztában lenned a biztosítási összeg fogalmával. Ez az a legmagasabb összeg ugyanis, amit a biztosító kár esetén (a biztosítási időszakban bekövetkező több biztosítási esemény esetén is) megfizet, azaz a kártérítési limit. A biztosításnak a vagyontárgy tényleges, új értékére (újraépítési költség, újrabeszerzési ár, utánpótlási új érték) kell szólnia. A biztosítási összeg megállapítása szerződőként a te feladatod, igaz, a biztosítók rendszerint felajánlanak egy minimális biztosítási összeget (négyzetméter árat), amit, ha elfogadsz, nagy eséllyel valós értéken kötsz biztosítást.Ha el szeretnéd kerülni, hogy egy esetleges káreseményt követően azzal szembesülj, hogy a biztosító nem a teljes veszteséget téríti meg, akkor feltétlenül tájékoztasd biztosítódat az ingatlanod bővítéséről, értéknövekedéséről vagy az ingóságok körének bővüléséről. Ezt egy írásbeli nyilatkozattal bármikor megteheted.

A megfelelően megállapított biztosítási összeggel (beleértve az értékváltozások nyomon követését és bejelentését) kivédheted az alulbiztosítottságot, amikor a biztosító a károdat csak olyan arányban téríti meg, ahogyan a biztosítási összeg aránylik a vagyontárgy káridőponti tényleges új értékéhez. Emellett alulbiztosítottság esetén a kárenyhítés költségeit is csak a biztosítási összeg és a vagyontárgy értékének arányában köteles megtéríteni a biztosító.

Új szerződés megkötésekor és annak teljes élettartama során is érdemes a biztosítási szerződésedet folyamatosan figyelemmel kísérned és a biztosítási összegeket frissítened, gondoznod. Így érheted el, hogy szerződésed napra kész és pontos legyen, sok bosszúságtól megkímélve magad kár esetén. Csak egy jól karbantartott szerződés képes ugyanis betölteni a biztosításnak azt a szerepét, hogy kár esetén levegye a válladról a pénzügyi nehézségek nagy részét.

Felújítás közben is beüthet a baj

Előfordulhat, hogy a bővítés, felújítás során történik valami káresemény, amit a lakásbiztosítások jellemzően nem fedeznek. Szerencsére azonban elérhetőek olyan kiegészítő biztosítások, melyek kifejezetten a felújítás vagy bővítés idején előforduló károk esetén nyújtanak szolgáltatást. A SIGNAL OTTHON és a Bástya Max lakásbiztosítások mellé is köthető építés-szerelés kiegészítő biztosítás, meghatározott időtartamra és limitig. Ezen biztosítások fedezete kiterjedhet felújítás során a szerszámok, gépek, épület berendezések, felszerelések, szerelési anyagok, épülettartozékok, valamint az építési anyagok káraira, akár betöréses lopás káraira, továbbá az épület, építmény mindenkori állagára, a készültségi foknak megfelelő mértékben. Építés-szerelés kiegészítő felelősségbiztosítással pedig a harmadik félnek okozott vagyoni károkat is megtéríti a biztosító.

A SIGNAL IDUNA könnyen áttekinthető és egyénileg alakítható csomagjait online is meg tudod kötni, ráadásul, ha te vagy egy családtagod már rendelkezik bármilyen más élő biztosítással – legyen az gépjármű-, baleset-, vagy életbiztosítás - úgy akár 15% engedményre is jogosult lehetsz a biztosítás éves díjából!


2021. július 28.

SIGNAL Lakásbiztosítások