Facebook Share Image

Lakások, társasházak tűzvédelme: így előzzük meg a bajt!

Tematikus hírek / Lakás

Egy lakástűz gondolata mindenki számára ijesztő, de a társasházakban élő embereknél gyakran még nagyobb a félelem.

lakastuz_web.jpg

Egy lakástűz gondolata mindenki számára ijesztő, de a társasházakban élő embereknél gyakran még nagyobb a félelem. A több lakást tartalmazó épületek egyedi tűzbiztonsági aggályokat is felvetnek. Mivel sok szomszéd szorosan egymás mellett él, az épület és a benne lakók tűzbiztonsága sok egyéb szemponttal versenyez. Nem érdemes azonban előbbi kárára dönteni.

A legtöbb lakástüzet könnyen elkerülhető emberi hibák okozzák, vagyis többségük megelőzhető. Rövid cikkünkben összefoglaljuk, mit kell tudni a lakástüzek megelőzéséről, leküzdéséről és az esetleges menekülésről.

Mi okoz leggyakrabban lakástüzet?

A lakástüzek többsége mindennapi tevékenységekből származik. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség, de a fűtési rendszer rendellenességei, az elektromos berendezések hibás működése és a dohányzás, gyertya használat is gyakran okoznak tüzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint tavaly csaknem 1200 konyha vált a lángok martalékává. Tavaly a lakástüzek 17,8 százalékában, összesen 1168 alkalommal a konyhában csaptak fel a lángok.

A társasházi tüzek legjellemzőbben szintén a konyhában, majd ezt követően pedig leginkább közösségi terekben (lépcsőház, szeméttároló, ledobó) keletkeznek.

Hogyan előzhetők meg a tüzek?

Lakástulajdonosként számos kockázatot csökkenteni tudunk a tűz keletkezése szempontjából. Főzésnél például soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet, és azonnal kapcsoljuk ki, ha elkészült az étel. Különösen óvatosak legyünk olajjal vagy zsírral történő főzés-sütés során, a konyharuhát és az egyéb éghető anyagokat tartsuk távol a lángtól. A fűtési szezon kezdetén ellenőriztessük szakemberrel a kéményeket és a fűtési berendezés állapotát. Szilárd tüzelésű berendezés esetén ne tartsunk az eszköz közelében éghető anyagot. Gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és soha, de soha ne dohányozzunk ágyban és tartsuk ezeket a tárgyakat és a tűzgyújtó eszközöket gyermekektől távol! Régi lakások esetében érdemes szakemberrel ellenőriztetni az elektromos vezetékeket, konnektorokat, elosztókat. Figyelmeztető jel lehet a melegedés, a sercegő hang vagy a szikrázás, vagy ha villanykapcsoláskor vibrál a lámpa.

Az egyik legegyszerűbb megoldás a tűzek megelőzésére, illetve időben történő észlelésére, a füstérzékelők beszerelése. Érdemes ezeket az eszközöket havonta egyszer ellenőrizni, hogy megfelelően működnek-e.

A megfelelő felkészültséghez a tűzoltó készülék is hozzátartozik, mellyel megakadályozható a nagyobb tüzek kialakulása. Ezeket is érdemes rendszeresen ellenőrizni, illetve kideríteni, hogy milyen típusú tüzek oltására alkalmasak, hiszen a legtöbb tűzoltó készülék például nem megfelelő egy konyhai tűz kioltására.

Ügyeljünk a közös terek biztonságára is!

Társasházak esetén ugyan nem tudjuk ellenőrizni, hogy mások mit csinálnak a lakásukban, azonban a folyosókon, a közös használatú területeken ügyelhetünk a tűzveszélyre. Feltétlenül értesítsük a közös képviselőt, ha olyat észlelünk, ami tűzveszélyes lehet, például véletlenszerűen sípoló füstérzékelőt, vagy ősrégi tűzoltókészüléket.

Gyakori szabálytalanság a társasházak esetében, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedő terekben vagyonvédelmi rácsot helyeznek el, vagy hogy a menekülési útvonalakat különféle tárgyak elhelyezésével leszűkítik. Rendkívül fontos, hogy tűzvédelmi berendezések rendszeresen felülvizsgálatra kerüljenek, illetve, hogy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások naprakészek legyenek.

Legyen menekülési tervünk

A tűzkészültség alapvető eleme, hogy rendelkezzünk menekülési tervvel, amire pánik esetén óriási szükség van. Vegyük számításba a lehetséges útvonalakat, és igyekezzünk azt mindig akadálymentesen tartani. Jelöljünk ki egy találkozóhelyet, ahol a családtagokkal, többi lakóval találkozunk, miután kijutottunk. A gyerekeket is készítsük fel egy esetleges tűzre, tanítsuk meg nekik a tűzoltók (105) számát.

Ha mindezek után még mindig hiányosnak érzenénk ismereteinket egy esetleges tűzeset kapcsán, szerencsére ma már e-learning keretében is elsajátíthatjuk az alapvető tűzvédelmi szabályokat, hogy minél nagyobb biztonságban élhessünk, és tudjuk, mit kell tenni, ha mégis megtörténik a baj.

Mivel a baj még a legnagyobb körültekintés mellett is bekövetkezhet, nem árt biztosítást is kötni, hiszen a tűzkárt már egy alap lakásbiztosítás is fedezi. Nem árt időről időre aktualizálni is szerződésünket, hogy ingóságaink valódi értékükön szerepeljenek benne. Társasházak esetében gondoskodni kell a közös tulajdon biztosításáról is, amelyre a MI-HÁZUNK társasház-biztosítás modulokból felépülő biztosítási csomagjai a legtakarékosabb megoldástól a teljes épületbiztosításon keresztül számos kiegészítő fedezetre is lehetőséget nyújtanak.

2020.06.18.

SIGNAL lakásbiztosítások