Facebook Share Image

Lassan elérkezik a kerti tennivalók ideje is!

Tematikus hírek / Család

A hosszú hétvégén az előrejelzések szerint, sajnos még nem kertészkedhetünk, de most már időszerű átgondolni, hogy milyen teendők várnak ránk hamarosan.

Hazánkban általában nagyon gyorsan jön el a tavasz, és ez egy rövid ideig tartó időszak. Emiatt fontos, hogy időben elvégezzük az alapvető kerti munkákat.

Először is, szedjük össze a maradék lehullott leveleket, télen letört ágakat, gallyakat. Így a talaj levegőhöz jut. Az első fűnyírással várjuk meg, míg megerősödik az új fű, ezt követően lazítsuk fel a talajt, majd végezzük el, ha szükséges, a fűpótlást. Erre várhatóan áprilisban kerítünk majd sort.

Még rügyfakadás előtt metsszük meg a fákat, bokrokat. Lassan itt van az ideje, hogy a felpikkelyesedett kéregdarabokat, amik alá kártevők petéi, gombás fertőzések spórái kerülhettek, eltávolítsuk a fatörzsekről, vastagabb ágakról. Végezzünk kénnel vegyes bordói lével történő permetezést, ami megakadályozza a növények gombás fertőződését.

Ültessük el a gyümölcsfákat, díszfákat, rózsatöveket. Márciusban kell elvetni a hidegtűrő zöldségfélék magját, például a zöldborsót, sárgarépát.

Mire vigyázzunk?

Sokan a téli tétlenkedés után hirtelen vetik bele magukat a kerti munkába. A szokatlan mozdulatok, nyújtózkodás, hajolgatás közben könnyen becsípődhet egy-egy ideg, lumbágót kaphatunk. Még hűvös van, öltözzünk fel melegen, védjük a derekunkat a megfázástól, és csak némi bemelegítés után kezdjünk el hajolgatni, ágaskodni.

A fakorona ritkításához, az ágak metszéséhez általában létrára kell állni. A hó elolvadása után a talaj nagyon puha, könnyen besüllyed a létra, leeshetünk róla. Fektessünk a talajra először egy vastag deszkát, erre helyezzük a létrát. Győződjünk meg róla, hogy stabilan áll. Ha van segítségünk, kérjük meg, hogy tartsa a létrát, amíg rajta állunk.

Vigyázzunk, mert a gallyak, ágak könnyen törnek, nehogy a szemünkbe pattanva sérülést okozzanak. A metszéshez használjunk védőkesztyűt, így óvjuk a kezünket, nehogy elvágjuk.

Ha megsérülünk, a kisebb zúzódásokat, horzsolásokat otthon is el tudjuk látni. A sebeket fertőtlenítsük le, ha vérzik, ragasszuk be. A zúzódásra, húzódásra használjunk gyógynövénytartalmú krémet. Komolyabb baj, mélyebb vágás, esés következtében fellépő végtagfájdalom esetén haladéktalanul keressünk fel egy orvost!

Ne feledjük, hogy a kerti balesetek esetén is jól jön, ha van megfelelő balesetbiztosításunk!

2018.03.13.

Ismerje meg balesetbiztosításainkat